Seguidors

Amb la tecnologia de Blogger.
dilluns, 7 de gener del 2013

L'ESPAI MACIÀ



L'ESPAI MACIÀ

En el mes d'abril de l'any 2011 es va inaugurar en el bell centre de la població de les Borges Blanques i en el antic edifici reformat conegut com ca la Palaueta, un Espai Temàtic i museístic en honor al que fou el President de la Generalitat de la Restauració Francesc Macià i Llussà. Macià era fill de Vilanova i la Geltrú però fou fill de borgencs, diputat per les Borges i sobre tot borgenc de cor.

Vista exterior de l'Espai Macià en la plaça de Ramon Arqués

Bust d'en Francesc Macià



L’ESPAI MACIÀ

L’Espai Macià fou un projecte de l’anterior govern, el presidit per Miquel Àngel Estradé. Fou un projecte que va venir molt subvencionat per totes les institucions i a més pel conegut Pla d’ocupació del president Zapatero. Podem dir que a la població li va costar molts pocs diners.

Francesc Macià i Llussà era vilanoví , però els seus pares eren borgencs i Macià fou sempre un borgenc. D’ací que quan una persona pregunta d’on ets, al contestar que de Borges Blanques sempre et contesta !el poble d’en Macià¡. Així si, els més grans, el jovent, ni idea.

Francesc Macià és una marca de les Borges Blanques, com l’oli. És el símbol de les Borges per tot el país . Recupera la Generalitat des del 1700 i és un home polièdric. Militar, monàrquic, carlí, aventurer i finalment catalanista. Renuncia a la seva faceta de Coronel i als 47 anys inicià una singladura nacionalista. En hi ha que el titllen d’il·luminat i altres d’idealista. Tenim que fer constar que en aquell context l’ideologia era molt important.

L’Espai consta de uns 550 metres de superfície dividida en quatre espais i quatre alçades.

En la Sala Inferior a nivell del carrer de l’Hospital tenim una sala polivalent utilitzada per conferències, tastos de vi i oli i bàsicament exposicions artístiques.

A partir del nivell de la Plaça Ramon Arqués tenim primer l’espai de Turisme Comarcal depenent del Consell Comarcal de les Garrigues on trobem tota mena d’informació turística i productes del país, destacant els olis i els Vins i els llibres i audiovisuals comarcals i d’en Macià.
Els espais superiors són temàtics de la figura del President amb una sala d’audiovisuals en el darrer estatge.

Aquest any 2013 ja podrem parlar de espai museístic ja que el nombre de peces originals excedeix del mínim reglamentari. Hem de destacar moltes cartes originals, notes i diversos estudis i plànols de la seva època d’enginyer militar aplicada a obres civils. Com el peritatge del dipòsit del Carrer de Sant Pere amb el seu sogre Agapito Lamarca i de l’any 1902 el traçat del carrer la Font per abastir de serveis els nombrosos magatzems d’oli de la vora de l’estació del ferrocarril.

L’Espai ha anat rebent donacions i fent una política possible d’adquisicions. No s’ha cenyit sols a la figura de Macià sinó que intenta assolir tota l’història local i també convertir-se en l’Arxiu Municipal.

S’han de destacar les donacions de llibres i plaques fotogràfiques de la família Manel Giné i Maria Sech i altres borgencs com la família de Pere Mies qui fou Conseller de Justícia de la Generalitat.

Una de les aportacions més interessants ha estat tots els Arxius de l’Orfeó Borgenc amb documents creuats entre moltes institucions de l’època i diferents compositors.

L’any 2011 (contant des de l’abril) van tenir 5.200 visites i l’any 2012, encara no contabilitzades són molt superiors degut a la novetat.

Una de les seves mancances és la falta de difusió, però si tenim en compte l’època de crisi també sabrem que la publicitat es cara. L’interés actual es potenciar les visites de Barcelona, Girona i Andorra.  Curiosament és de les Terres de Tarragona i d’Andorra d’on n’han vingut més. De Lleida molt poques i de les pròpies Borges encara menys. També s’han fet pacs amb altres museus com els Vilars d’Arbeca o el Parc Temàtic de l’Oli a les Borges Blanques.

L’any passat i degut a la crisi es van reduir els horaris de visita per a fer més sostenible la despesa, avui tenim tres empleats, dos depenent de l’Ajuntament i el tercer del Consell Comarcal de les Garrigues. Aquests empleats estan a hores convingudes.

Per l’any que ve, es preveuen tot una sèrie d’actuacions, tan temporals com permanents, entre aquestes les noves adquisicions de material original, la busqueda de donacions de particulars i la mostra permanent de totes les fotografies existents de Macià com a President de la Generalitat Catalana (1931 – 1933).

Els seus responsables són  
El regidor de cultura  Francesc Macià
Josep P. Segura
Núria Pijoan
Esther Rué

L’Espai Macià es avui el far de la cultura borgenca i des ‘aquesta publicació fem vots perquè aquesta marca serveixi per ajudar a posar les Borges Blanques al mapa català.


Sala Temàtica de Turisme de les Garrigues a càrrec del Consell Comarcal de les Garrigues.

Mostra dels millors olis de la comarca a la Sala de Turisme

Les Garrigues i l'oli

Un detall de les Sales museogràfiques en aquest cas la redacció del Cu-cut

Un repàs als molts viatges de Francesc Macià sobretot a l'Amèrica i entre ells Cuba on va naíxer la bandera estel.lada

Sala d'Exposicions Arts 25400 i polivalent

0 comentaris: