dimarts, 5 de febrer del 2013
FEBRER 2013 PARLEM DE LES BORGES BLANQUES
FEBRER 2013
PARLEM DE LES BORGES BLANQUES OPINIÓ
Vista general des d'el sud de la ciutat de les Borges Blanques
Devant l'impossibilitat de poder ser independent i no censsurat pels altres mitjans informatius de la nostra ciutat hem decidit crear un blog on capiguin totes les opinions sempre que siguin respectuoses amb la forma i el fons.
No farem cap distinció per races, persones, idees ni opinions ni excloure-m ningú per les nostre crítiques ni aplaudiments. Parlare-m de qualsevol motiu i no farem fàstics a comentar cap actuació municipal i supramunicipal.
OLIS DE LA COMANDILLA DELS TEMPLERS A LES BORGES BLANQUES
Ara comencem. Espereu les nostre opinions.
Una cordial salutació.
El símbol de la comarca és l'agricultura de secà amb la collita del millor oli del món
OPINIÓ
el comentari del Director Ramon Gassió i Mónico
OPINIÓ
Estem en un moment molt delicat. Una sèrie de
poders estan espoliant l’Estat. Quan en parlem sempre ens fixem en els
polítics. Aquests estan al servei dels poders fàctics, banquers, grans
empresaris, rics en general i en bastant dependència de la nostra benaurada
Església Catòlica (això si, de la
Cúpula, mai dels moviments de base).
Però els Partits Polítics també tenen i tots
al seu servei a la Premsa. Les
velles subvencions institucionals a fons perdut s’han convertit en exigències
de publicitat per a les institucions atorgants, els Partits que governen les
Institucions i els propis polítics com a persona física d’interès mediàtic.
Total que ocupen més espai mediàtic que les figures per les quals varen néixer
els mitjans, actors, esportistes...
De la mateixa forma que les cúpules dels
partits obtenen remuneracions en negre, lo que els fa opacs a Hisenda, tenim un
bon grapat de periodistes que també veuen el seu salari incrementat be des del
propi partit o be del mitja pel que treballen. D’aquests fons se’n diu “fons de
rèptils”.
A les televisions, per qüestió d’economia i
d’audiència s’han posat de moda lo que anomenem els vulgars “tertúlies” i les
televisions amb força ampul·lositat “anàlisi de l’actualitat”.
La pell vol joies i cosmètica natural OLITEMPL-PARAFARMACIA
Un conjunt de xerraires que per cert saben de
tot i a més hi pontifiquen tot i que seguint l’argumentari i les tècniques de
manipulació enviades diàriament pels propis partits, discuteixen i busquen la forma de quedar-se
damunt l’argumentari de l’altra trinxera. És normal que en les cadenes de
dretes, els convidats siguin cinc a favor del Partit Popular, un pro-socialista
i el moderador, el dretà més incendiari.
Aquests dies, molts tertulians es creuen que
el ciutadà es tonto, així els hi va anar amb les mentides del 11 M. I opinen aferrissadament
com son les auditories, com es traballa amb comptabilitats amb blanc i negre, si
en queda constància. Voldria contestar a una de les ministres mes devaluades
del Govern, la tal Bañez, que la Comptabilitat Negra s’acostuma a fer molt senzilla
i amagable ja que en l’ordinador deixa rastre. Tornat als periodistes que es
diuen analistes demostren una immensa falta de coneixements contables ja que
per defensar l’amic no es molesten ni tan sols a aprendre les tècniques
d’ocultació i falsedat. Jo com a economista estic disposat a donar-los hi un
curset gratuït i d’aquesta forma no facin més el ridícul parlant de les seves
mancances cognitives.
Un consell contable.
Totes les remuneracions en blanc tenen una
retenció de IRPF i una per la Seguretat
Social (la part corresponent al treballador). Això es
reflecteix en una nòmina, normalment de caràcter mensual. Al cap de l’any
l’empresa dona al treballador el certificat d’ingressos i retencions amb el
total percebut. Si aquest total correspon amb l’import declarat per Renda vol
dir que els apunts manuals simplement no s’han declarat i també serveix la
falta d’anotacions de les retencions corresponents per a demostrar que els que
manen al país son una colla de corruptes i que eviten un bon grapat de millores
socials pel poble espanyol.
Tot lo que no es cobra via “nòmina” i es
declara forma part d’un imprès d’hisenda el 347 on es conformen el declarat a
Hisenda per l’empresa i els seus perceptors .
En quant al préstec al senyor Pio Garcia
Escuredo, si es tracta d’un préstec te que estar documentat amb un contracte i
a més gravat amb els interessos oficials en vigor del Banc d’Espanya.
Molt lleig tot, molt lleig.
També m’agradaria dir que tots els partits
estan immersos en una corrupció galopant. A diversos oasis si no pagues no pots
ni tan sols treballar i se molt be lo que vull dir ja que ho he provat en carn
pròpia.
Ben aviat baixaré al detall.
RAMON GASSIÓ I MÓNICO
Director
COMUNICACIÓ
parlemdelesborgesblanques.blogspot.com
parlemdelesborgesblanques@gmail.com
DIRECTOR
Ramon Gassió i Mónico
ramongassiomonico@hotmail.com
FOTOGRAFIES
Ramon Gassió
Sílvia Colonques
L'EMPRESA AGROALIMENTÀRIA SUD-OEST ACTIU S.L.
L’EMPRESA SUD-OEST ACTIU S.L.
L’empresa Sud-oest Actiu està radicada a les Borges Blanques, fou fundada fa més de cinc anys per Ramon Gassió, la seva activitat està bàsicament centrada amb els olis de la máxima qualitat (verge extra i ecològics), és per tant, una empresa agroalimentària amb un gran futur per la seva qualitat i varietat.
ACTIVITATS EMPRESARIALS
Tipus de productes:
· Olis Verge Extra.
· Olis Ecològics.
· Olis de qualsevol Denominació d’Origen Espanyola. (27)
· Olis de tot tipus d’oliva comercial española. (30)
· Olis personalitzats per elaboradors. (infinits)
· Conserves d’Anxoves, Tonyina i Bonitol catalans i del nort.
· Olis de sabors amb més de 300 gustos.
· Gamma Grands Cheffs.
· Cremes de formatges
· Salses típiques catalanes
El total de referències és superior a les 150.000 el que ens converteix en la empresa amb mes productes fets amb oli de l’estat Espanyol.
Elaboració i comercialització d’olis amb les marques Oli dels Templers, La Comandilla, Pere de Cartellà i Olitempl.
Gama Grands Cheff's
Gama Grands Cheff's
Aquesta empresa te un funcionament empresarial ultrainnovador molt allunyat dels sistemes actuals. L'empresa sols efectua el disseny i el màrketing, totes les altres fases com cultiu, al.laboració, estockatge i comercialització estan externalitzades. Es produeix sota comanda i no te cap risc.
Els nostres productes són absolutament personalitzats i l'entrega és en un temps rècord. No necessitem financiació bancaria ni subvencions administratives. Hem fet un gran esforç en noves tecnologies tan per la part fabricant com per la promocional.
Cetrilleres irreomplibles
Els nostres productes són absolutament personalitzats i l'entrega és en un temps rècord. No necessitem financiació bancaria ni subvencions administratives. Hem fet un gran esforç en noves tecnologies tan per la part fabricant com per la promocional.
Cetrilleres irreomplibles
ACTIVITATS CULTURALS I LÚDIQUES
Creació de la Confraria de l’Oli VERGE EXTRA de les Garrigues que ens ha permès promocionar l’oli de les Garrigues a totes les regions espanyoles i organitzar a l’any 2009 la trobada de cofradías espanyolas en les Borges Blanques
Gama d'olis de sabors
Gama d'olis de sabors
Creació de la revista Oliberia News – El Primer Raig en català i castella amb vora de 100.000 lectors.
Creació de l’exposició promocional Expo oli amb 56 molins expositors d’arbequina de tota Espanya.
Promoció de diverses exposicions itinerants a les terres de Lleida.
Gama d'anxoves de l'Escala i de Santoña
Gama d'anxoves de l'Escala i de Santoña
L’objectiu és el cultiu, l’elaboració i la comercialització de totes les possibilitats que ofereixen els olis de més alta qualitat de l’estat español, be en estat original o formant part de compostos tant alimentaris com cosmètics tòpics.
Els nostres olis sempre seran de qualitat verge extra i ecològic procedents de qualsevol indret d’Espanya (sempre al gust del consumidor).
LA COMANDILLA OLIS
LA COMANDILLA OLIS
TARGET
Tenint en comte l’elevada qualitat dels nostres olis el seu consumidor és bàsicament un gran coneixedor dels olis d’oliva. El seu establiment més adequat és la botiga especialitzada en productes de Gourmet i, sobretot l’exportació
Cremes mediterrànies
Cremes mediterrànies
Sinòpsi Olitempl-Parafarmacia / Salud Natural
OLITEMPL
Su marca de referencia es el conocido Aceite de los Templarios, nombre en honor a unos viejos caballeros conocidos mundialmente que fueron importadores y cultivadores de los mejores olivos que hoy campean por buena parte de la zona mediterranea. Esta marca comercializa un total de más de 100.000 referencias de tipos de aceites, se pueden consultar en sus pàginas web
sudoestactiu.blogspot.com
templarsoliveoil.blogspot.com
olitemplparafarmacia.wordpress.com
olisdelacomandilla.blogspot.com
olitempl-parafarmacia.blogspot.com
olisperedecartella.blogspot.com
Su especialidad són los aceites de sabores y conservas personalizadas con aceites de 27 Denominaciones de Origen Protegida y de 33 tipos diferentes de aceitunas aparte de los más de 600 diferentes tipos de sabores, todos ellos de extracción natural.
Sud-Oest Actiu S.L. ha lanzado una nueva selección de productos naturales, tanto biológicos como tradicionales dedicado exclusivamente a la parafarmacia. Se ha servido de dos lineas, la salud alimentaria y la cosmética de uso tópico. Se comercializa con la marca OLITEMPL-PARAFARMACIA
Ambas lineas tienen una sublinea de aceite ecológico y tradicional como hemos comentado
El número total de productos alcanza los 603 y serán lanzados al mercado de forma escalonada. Actualmente podemos producir seis de cosmética/tópica y 12 de alimentaria: Esta cifra comporta un total de más de 50.000 referencias.
De todas formas sea cual sea su pedido (no hay mínimos ni máximos) serán satisfechos ya en la actualidad. Podrá ademas elegir hasta el elaborador de aceite que usted desee.
Puede consultar nuestro blog
En el mismo blog también encontrará todas las virtudes, tanto medicinales como salutíferas y cosmético-tópicas de nuestros productos.
Los aceites de oliva virgen extra ecológicos no pertenecen a ninguna Denominación de Origen ya que están amparados por otro Organismo de Control, la Agencia para el Aceite de Oliva del Ministerio de Agricultura. Su pàgina web es http://europa.eu.int/olive-oil
EL ACEITE DE OLIVA EN LA COSMÉTICA
El aceite de oliva ha estado presente en toda la historia de la Mediterranea como componente de toda una larga serie de recetas caseras como ungüentos, apósitos, friegas, etc. Que han demostrado con el paso de los años de forma empírica su utilidad tanto para afecciones tópicas como para el embellecimiento o sea utilidad simplemente cosmética.
Centrandonos más en la cosmetología, es interesante constatar la composición del aceite por su elevado contenido en ácidos grasos insaturados , particularmente en oleico y linoleico, fitosteroles y escualeno. También recalcamos su contenido en sales minerles, vitaminas, A, D y E.
Todas estas moléculas hacen del aceite de oliva un excepcional agente acondicionador y reestructurante de la piel y el cabello, capaz de ejercer una marcada acción protectora y emoliente con un aspecto exterior agradable de tacto suave, sedoso y uniforme.
Aparte de las acciones de restauración de la eudermia resultan de especial interés las propiedades antiradicales, fotoprotectoras y antieritematógenas y en consecuencia con un alto potencial antiedad y antienvejecimiento.
Los productos del aceite también resultan muy útiles por su capacidad de suspender activos pulverulentos en su composición como maquillajes y desodorantes, etc.
También, a partir del aceite de oliva pueden obtenerse diferentes emolientes hidrófilos de características iguales a los lípidos presentes en la emulsión epicutánea, responsable del aspecto externo de la piel como de la función barrera epidérmica, un mecanismo biológico que permite regular los fenómenos de transpiración y el mantenimiento de un nivel de hidratación cutànea correctos. La barrera epidérmica del aceite no implica un efecto oclusivo como hacen otros emolientes como las ceras y las vaselinas. Este hecho supone una mejora de la finura y suavidad de la superfície cutanea y de la cutícula del pelo por su efecto acondicionador
A las virtudes del aceite virgen extra deberán añadirse las virtudes del resto de componentes de la fórmula o sea las diferentes hierbas o minerales que forman el compuesto final.
LA NUTRICOSMÉTICA
La nutricosmética consiste en tener una estética brillante derivada de una alimentaci ón saludable y natural.
De esta forma se demuestra que un buen equilibrio interior repercute en la apariencia física exterior.
La nutricosmética es toda una novedad en paises como España aunque su introducción está siendo muy ràpida con productos basados en resultados que genereren la màxima confianza y fidelización de sus clientes.
Nuestro targett són las grandes superficies de alimentaci ón, farmacia y parafarmacia asi como tiendas de belleza corporal que tienen por objetivo el cuidado de la piel y el anti-envejecimiento, productos para fortalecer y mejorar el aspecto del cabello y las uñas. Nuestros productos són exclusivamente ecológicos.
Nuestros ‘productos permiten en todo momento que el consumidor pueda saber su composición y que todos ellos sean naturales y la certificación de su procedencia y trazabilidad.
L'ESPAI MACIÀ
En el mes d'abril de l'any 2011 es va inaugurar en el bell centre de la població de les Borges Blanques i en el antic edifici reformat conegut com ca la Palaueta, un Espai Temàtic i museístic en honor al que fou el President de la Generalitat de la Restauració Francesc Macià i Llussà. Macià era fill de Vilanova i la Geltrú però fou fill de borgencs, diputat per les Borges i sobre tot borgenc de cor.
Vista exterior de l'Espai Macià en la plaça de Ramon Arqués
Bust d'en Francesc Macià
Sala Temàtica de Turisme de les Garrigues a càrrec del Consell Comarcal de les Garrigues.
Mostra dels millors olis de la comarca a la Sala de Turisme
Les Garrigues i l'oli
Un detall de les Sales museogràfiques en aquest cas la redacció del Cu-cut
Un repàs als molts viatges de Francesc Macià sobretot a l'Amèrica i entre ells Cuba on va naíxer la bandera estel.lada
PROJECTE CULTURAL I TURÍSTIC DE L’ÀREA DELS CANALS D’URGELL
L'ESPAI MACIÀ
L'ESPAI MACIÀ
En el mes d'abril de l'any 2011 es va inaugurar en el bell centre de la població de les Borges Blanques i en el antic edifici reformat conegut com ca la Palaueta, un Espai Temàtic i museístic en honor al que fou el President de la Generalitat de la Restauració Francesc Macià i Llussà. Macià era fill de Vilanova i la Geltrú però fou fill de borgencs, diputat per les Borges i sobre tot borgenc de cor.
Vista exterior de l'Espai Macià en la plaça de Ramon Arqués
Bust d'en Francesc Macià
L’ESPAI MACIÀ
L’Espai Macià fou un projecte de l’anterior govern, el presidit per Miquel Àngel Estradé. Fou un projecte que va venir molt subvencionat per totes les institucions i a més pel conegut Pla d’ocupació del president Zapatero. Podem dir que a la població li va costar molts pocs diners.
Francesc Macià i Llussà era vilanoví , però els seus pares eren borgencs i Macià fou sempre un borgenc. D’ací que quan una persona pregunta d’on ets, al contestar que de Borges Blanques sempre et contesta !el poble d’en Macià¡. Així si, els més grans, el jovent, ni idea.
Francesc Macià és una marca de les Borges Blanques, com l’oli. És el símbol de les Borges per tot el país . Recupera la Generalitat des del 1700 i és un home polièdric. Militar, monàrquic, carlí, aventurer i finalment catalanista. Renuncia a la seva faceta de Coronel i als 47 anys inicià una singladura nacionalista. En hi ha que el titllen d’il·luminat i altres d’idealista. Tenim que fer constar que en aquell context l’ideologia era molt important.
L’Espai consta de uns 550 metres de superfície dividida en quatre espais i quatre alçades.
En la Sala Inferior a nivell del carrer de l’Hospital tenim una sala polivalent utilitzada per conferències, tastos de vi i oli i bàsicament exposicions artístiques.
A partir del nivell de la Plaça Ramon Arqués tenim primer l’espai de Turisme Comarcal depenent del Consell Comarcal de les Garrigues on trobem tota mena d’informació turística i productes del país, destacant els olis i els Vins i els llibres i audiovisuals comarcals i d’en Macià.
Els espais superiors són temàtics de la figura del President amb una sala d’audiovisuals en el darrer estatge.
Aquest any 2013 ja podrem parlar de espai museístic ja que el nombre de peces originals excedeix del mínim reglamentari. Hem de destacar moltes cartes originals, notes i diversos estudis i plànols de la seva època d’enginyer militar aplicada a obres civils. Com el peritatge del dipòsit del Carrer de Sant Pere amb el seu sogre Agapito Lamarca i de l’any 1902 el traçat del carrer la Font per abastir de serveis els nombrosos magatzems d’oli de la vora de l’estació del ferrocarril.
L’Espai ha anat rebent donacions i fent una política possible d’adquisicions. No s’ha cenyit sols a la figura de Macià sinó que intenta assolir tota l’història local i també convertir-se en l’Arxiu Municipal.
S’han de destacar les donacions de llibres i plaques fotogràfiques de la família Manel Giné i Maria Sech i altres borgencs com la família de Pere Mies qui fou Conseller de Justícia de la Generalitat.
Una de les aportacions més interessants ha estat tots els Arxius de l’Orfeó Borgenc amb documents creuats entre moltes institucions de l’època i diferents compositors.
L’any 2011 (contant des de l’abril) van tenir 5.200 visites i l’any 2012, encara no contabilitzades són molt superiors degut a la novetat.
Una de les seves mancances és la falta de difusió, però si tenim en compte l’època de crisi també sabrem que la publicitat es cara. L’interés actual es potenciar les visites de Barcelona, Girona i Andorra. Curiosament és de les Terres de Tarragona i d’Andorra d’on n’han vingut més. De Lleida molt poques i de les pròpies Borges encara menys. També s’han fet pacs amb altres museus com els Vilars d’Arbeca o el Parc Temàtic de l’Oli a les Borges Blanques.
L’any passat i degut a la crisi es van reduir els horaris de visita per a fer més sostenible la despesa, avui tenim tres empleats, dos depenent de l’Ajuntament i el tercer del Consell Comarcal de les Garrigues. Aquests empleats estan a hores convingudes.
Per l’any que ve, es preveuen tot una sèrie d’actuacions, tan temporals com permanents, entre aquestes les noves adquisicions de material original, la busqueda de donacions de particulars i la mostra permanent de totes les fotografies existents de Macià com a President de la Generalitat Catalana (1931 – 1933).
Els seus responsables són
El regidor de cultura Francesc Macià
Josep P. Segura
Núria Pijoan
Esther Rué
L’Espai Macià es avui el far de la cultura borgenca i des ‘aquesta publicació fem vots perquè aquesta marca serveixi per ajudar a posar les Borges Blanques al mapa català.
Sala Temàtica de Turisme de les Garrigues a càrrec del Consell Comarcal de les Garrigues.
Mostra dels millors olis de la comarca a la Sala de Turisme
Les Garrigues i l'oli
Un detall de les Sales museogràfiques en aquest cas la redacció del Cu-cut
Un repàs als molts viatges de Francesc Macià sobretot a l'Amèrica i entre ells Cuba on va naíxer la bandera estel.lada
EXPOSICIÓ ELS CANALS D'URGELL
INAUGURACIÓ DE LA PRIMERA EXPOSICIÓ
DELS PROJECTES. CANALS D’URGELL
El passat dissabte es va inaugurar en el
Centre Cívic de la magnífica plaça de les Borges Blanques la primera de les més
de 60 exposicions que el projecte.Canals d’Urgell portarà per tota la zona
regada per aquest conjunt hidràulic. Aquesta exposició porta per títol “Els Canals d’Urgell, els grans desconeguts”.
La mostra consta de 120 panels y per causa de la seva magnitud es farà en tres
cops durant tot el mes de desembre coincidint també amb el cent cinquanta
aniversari de la construcció dels Canals.
Els panels de 65 per 55 centímetres consten
d’una fotografia DIN A3 d’un lloc emblemàtic, una explicació del indret, un
mapa on es senyalitza el lloc geogràfic i finalment un ròtol amb el nom del
canal o la sèquia on correspon.
L’exposició també consta de la majoria de
llibre i audiovisuals fets al voltant del canal.
Ha espontsaritzat l’event la marca d’olis
“Olis dels Templers” de les Borges Blanques, l’empresa amb més referències
d’oli de tota Espanya.
També hi han col·laborat curiosament empreses
no vinculades amb la riquesa directa que ofereixen els Canals com Olis de la Comandilla, Tienda
Aceite, Interfilm, Grup Salat Complex Turístic. La Cuina de l’Araceli, La Confraria de l’Oli Verge
Extra de les Garrigues, Mon-Digital.
Com hem dit, aquesta mostra tindrà lloc fins
al dia 31 de desembre que clourem tot coincidint amb l’arribada de l’any 2013.
PROJECTE CULTURAL I TURÍSTIC DE L’ÀREA DELS CANALS D’URGELL
L’empresa Sud-Oest Actiu S.L. amb seu a les
Borges Blanques ha elaborat tot un seguit de reportatges i estudis al voltant
dels Canals d’Urgell, la magnífica obra hidràulica més important del segle XIX
i que a part de la seva gran utilitat econòmica i social ha deixat una petjada
a les nostres comarques (Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, Garrigues i Segrià) en
forma paisatgística, agrícola i gastronòmica.
Aquest any es compleixen els 150 anys de la
seva existència i la Casa Canal ha
organitzat tot un seguit d’actuacions per aquesta circumstància.
Voldríem afegir-nos a aquesta commemoració.
El director de la mostra Ramon Gassió
Sud-Oest pretén fer una exposició itinerant en
els més de seixanta pobles que son abastits per l’aigua dels Canals així com
altres capitals i zones amb “cultura canalística” de tota Catalunya.
L’exposició consta de més de 120 panels amb
fotografies dels indrets més emblemàtics dels Canals així com una
personificació per poble quan en ell es faci l’exposició. També tindrem ajuda
amb audiovisuals del vídeo (de la nostra propietat) dedicat als Canals d’Urgell
de 120 minuts de durada. També passarem audiovisuals dels patrocinadors. Ens
adaptarem a la capacitat de les sales quan tinguin que ser més grans o més
petites per encabir-hi la mostra (tenim en total més de 625 fotografies). En el
cas de diversos pobles es partirà en dues o tres exposicions més petites en
dates correlatives.
Llibres de l'exposició
També hi passarem un audiovisual dels Canals
d’Urgell produït per Ramon Gassió i Josep Llopis.
L’autor tant de les fotografies com dels texts
i del vídeo és en Ramon Gassió de les Borges Blanques. Per a poder portar a
terme aquesta feina ha comptat amb la col·laboració de Jaume Mateu, Josep
Ripoll, Miquel Polo, Josep Llopis, Eduard Pagès i en properes dates s’aniran
incorporant nous companys.
Vista general de l'Exposició al Centre Cívic
Les fotografies són de la totalitat de les
cinc comarques on passen els Canals, dels 323 quilòmetres de la seva llargària.
En cada poble hi afegirem una petita sèrie de les fotografies més interessants
del seu terme municipal.
Aquestes fotografies de tamany DIN A3 estan en
panels de 55 x 65 cm amb una petita explicació de l’indret, tamany DIN A4 així
com un mapa on localitzar el lloc on està ubicat també tamany DIN A4.
El hi adjuntem fotografia de un esboç del
panel.
Sponsors i patrocinadors
Estem ja començant unes noves sèries amb la
cuina (més de cent restaurants de la zona amb receptes que permet la
gastronomia fomentada pels canals), la flora i els monuments d’aquesta àrea,que
s’encavalcaran amb la esmentada exposició.
També efectuarem algun que altre event
(Conferències, taules rodones... ) durant el temps que duri l’exposició.
A mida que anem incorporant nous pobles a les
exposicions us anirem informant de tots els canvis tècnics que es vagin produint.
Hem de dir que aquestes exposicions han estat
esponsoritzades per l’empresa borgenca OLI DELS TEMPLERS, l’empresa va
considerar que era un fantàstic llançament publicitari i va voler esser l’únic
patrocinador fent-se càrrec de bona part dels costos de les mostres. Junt amb
ella hi figuren també totes les seves filials.
EL MERCAT DE REBAIXES DEL FEBRER DE 2013
Com cada mes de febrer les Borges va veure el Mercat de Rebaixes. El problema fou l'intens fred i vent que no es va voler perdre la possibilitat de comprar a baix preu.
El Mercat es situà entre els carrers del centre urbà, La Bassa, Carme, Nou i la Plaça. No obstant i com anys anteriors molts comerços van optar per la seva pròpia façana.
La primera fotografia la dediquem a unes noies que feien xocolat i que la seva calentor ajudava a combatre el temps fred del mati.
La Casandra i una amiga seva van contribuir a fer-nos passar el fred.
L'Agrobotiga de la Cooperativa de Sant Isidre
Un remans de color, la parada d'Art i Flor
La moda al Mercat la parada de la Montserrat Pijuan
Ell i ella complements
La joieria de la Plaça
Cal Pugdengoles, un clàssic del Mercat de Rebaixes
Les sabates no hi podien faltar, Sabateria Teixidó del carrer de la Bassa
La parada de fruites i verdures de can Xamela
La roba de nen Xiperete
EXPOSICIONS ARTÍSTIQUES AL MIRADOR DE LES GARRIGUES
SOMNIS PER A DEVORAR
ENRIC ESCRIBÀ SANGLADA
Entre el 8 de febrer al 31 de maig de 2013
L'artista
Enric Escribà i Sanglada va néixer a Lleida l'any 1982, però ha estat fill de borgencs i vinculat en tota la seva infantesa i joventut a la ciutat de les Borges Blanques.
L'Enric Escribà Sanglada
És un jove artista multídisciplinar, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
L'Enric Escribà amb el President del Consell Comarcal Juli Muro
Per a l'exposició "Somnis per devorar", l'artista ha creat diferents espais d'intimitat sobreexposada on narra de manera metafòrica el ritual cotidià que amaga més misteri : el descans.
Els artistes amb en Juli Muro en una composició.
A partir d'un recorregut actiu ple d'objectes simbòlics, l'exposició ens planteja una reflexió pausada sobre la idea del repòs, aprofundint en el moment de la desconexió i alluyant-se de les fantasies surrealistes per a poder parlar del somni com a esdeveniment fisiològic.
Aquest text és el que figura en el catàleg de l'exposició.
LA PÀGINA DE LA CONFRARIA
Gentilesa de Park Temàtic de l'Oli
Més de tres-cents sabors diferents amb olis de tota Espanya i tot tipus d'olives
ACEITE DE LOS TEMPLARIOS templarsoliveoil.blogspot.com
OLITEMPL PARAFARMACIA PRODUCTES DE SALUT NATURAL
HABLEMOS DEL OLIVO Y DEL ACEITE
PARLEM DE L'OLIVERA I L'OLI
Aquestes informacions són per gentilesa de
Oli dels Templers / / Oli dels Templers / / Templars Olive Oil
templarsoliveoil@gmail.com
En aquest apartat oferim informació d'interès al voltant del món de l'oli. El dividirem en diversos apartats.
CLASSIFICACIÓ DE L'OLI D'OLIVA
OLI D'OLIVA VERGE
Aquests es divideixen en:
VERGE EXTRA
VERGE FI
CORRENT
LLAMPANT
OLI D'OLIVA REFINAT
OLI D'OLIVA
OLI DE PINYOLADA
AQUESTES INFORMACIONS SÓN GENTILESA DE
OLI DELS TEMPLERS // ACEITE DE LOS TEMPLARIOS // TEMPLARS OLIVE OIL
templarsoliveoil@gmail.com
Aquestes informacions són per gentilesa de
Aceite de los Templarios // Oli dels Templers // Templars Olive Oil
templarsoliveoil.blogspot.com templarsoliveoil@gmail.com
En este apartado ofrecemos información de
interés alrededor del mundo del aceite. Lo dividiremos en diversos apartados.
CLASIFICACIÓN DEL ACEITE DE OLIVA
CLASIFICACIÓN DEL ACEITE DE OLIVA
CLASIFICACIÓN DE LOS ACEITES DE OLIVA
ACEITE DE OLIVA VIRGEN
Se
obtiene exprimiendo las olivas, sín ningún procedimiento químico y sín adición
de colorantes y conservantes.
Estos se dividen en :
VIRGEN EXTRA
Es la
categoría superior de los aceites virgenes sin ningún defecto organoléptico y
una acidez inferior a 0,8 grados
VIRGEN FINO
Con una
acidez entre 0,8 y 2 grados
CORRIENTE
Con una
acidez hasta 3,3 grados. Claramente defectuoso. No es apto para el consumo y se
destina al refinado
LAMPANTE
Muy
defectuoso, su acidez sobrepasa los 3,3 grados, No apto para el consumo
ACEITE DE OLIVA REFINADO
Se
obtiene mediante diversos procesod de refinado (procesos químicos) a partir de
aceites de oliva virgen. Las cualidades biológicas y organol´pticas són muy
inferiores a las del aceite virgen.
ACEITE DE OLIVA
Es el
obtenido mediante una mezcla entre un pequeño porcentage de aceite virgen que
le da aroma, color y sabor y un alto porcentage de aceite refinado. Gracias al
aceite virgen se puede alcanzar la acidez deseada. Se comercializa con una
acidez de 0,4º (sabor suave) y 1º (sabor intenso)
ACEITE DE ORUJO
Es el
aceite obtenido mediante la disolución de los huesos y desechos del aceite
(mediante el uso de disolventes químicos) y una parte muy pequeña de aceite
virgen.
ESTAS INFORMACIONES SON GENTILEZA DE
ACEITE DE LOS TEMPLARIOS
templarsoliveoil.blogspot.com
ENGLISH
CLASSIFICATION
OF OLIVE
OIL
VIRGIN OLIVE OIL
Is obtained by pressing olives without any chemical process and no added colors and preservatives.
These are divided into:
EXTRA VIRGIN
It is the highest category of virgin oils without any sensory defect and an acidity of less than 0.8 degrees
FINE VIRGIN
With acidity between 0.8 and 2 degrees
CURRENT
With an acidity to 3.3 degrees. Clearly defective. Not suitable for consumption and is intended for refining
LAMPANTE
Very bad, its acidity exceeds 3.3 degrees, not fit for consumption
REFINED OLIVE OIL
Obtained through various refining procesod (chemistry) from virgin olive oils. Organol'pticas biological qualities and are much lower than those of virgin oil.
OLIVE OIL
Is obtained by a cross between a small percentage of virgin oil that gives aroma, color and flavor and a high percentage of refined oil. Thanks to the crude oil can reach the desired acidity. Sold with an acidity of 0.4 º (mild flavor) and 1 (strong taste)
OIL MARC
Is the oil obtained by dissolving bones and oil waste (through the use of chemical solvents) and a very small part of virgin oil.
This information is COURTESY OF
OIL OF THE TEMPLARS
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
VIRGIN OLIVE OIL
Is obtained by pressing olives without any chemical process and no added colors and preservatives.
These are divided into:
EXTRA VIRGIN
It is the highest category of virgin oils without any sensory defect and an acidity of less than 0.8 degrees
FINE VIRGIN
With acidity between 0.8 and 2 degrees
CURRENT
With an acidity to 3.3 degrees. Clearly defective. Not suitable for consumption and is intended for refining
LAMPANTE
Very bad, its acidity exceeds 3.3 degrees, not fit for consumption
REFINED OLIVE OIL
Obtained through various refining procesod (chemistry) from virgin olive oils. Organol'pticas biological qualities and are much lower than those of virgin oil.
OLIVE OIL
Is obtained by a cross between a small percentage of virgin oil that gives aroma, color and flavor and a high percentage of refined oil. Thanks to the crude oil can reach the desired acidity. Sold with an acidity of 0.4 º (mild flavor) and 1 (strong taste)
OIL MARC
Is the oil obtained by dissolving bones and oil waste (through the use of chemical solvents) and a very small part of virgin oil.
This information is COURTESY OF
OIL OF THE TEMPLARS
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
FRANÇAIS
CLASSEMENT DE L'HUILE D'OLIVE
HUILE D'OLIVE VIERGE
Est obtenu par pressage des olives sans aucun traitement chimique et sans colorants ni conservateurs ajoutés.
Ceux-ci sont divisés en:
EXTRA VIERGE
Il s'agit de la catégorie la plus élevée des huiles vierges sans aucun défaut sensorielle et une acidité inférieure à 0,8 degrés
FINE VIERGE
Avec une acidité entre 0,8 et 2 degrés
COURANT
Avec une acidité de 3,3 degrés. Clairement défectueux. Ne convient pas pour la consommation et est destinée au raffinage
LAMPANTE
Très mauvais, son acidité est supérieure à 3,3 degrés, impropres à la consommation
HUILE D'OLIVE RAFFINÉE
Obtenu par raffinage procesod différentes (chimie) à partir d'huiles d'olive vierges. Organol'pticas qualités biologiques et sont beaucoup plus faibles que ceux de l'huile vierge.
HUILE D'OLIVE
Est obtenue par un croisement entre un petit pourcentage d'huile vierge qui donne l'arôme, la couleur et la saveur et un pourcentage élevé du pétrole raffiné. Merci à l'huile brute peut atteindre l'acidité souhaitée. Vendu avec une acidité de 0,4 º (saveur douce) et 1 (goût fort)
HUILE MARC
Est l'huile obtenue par dissolution des os et résidus d'huile (grâce à l'utilisation de solvants chimiques) et une très petite partie de l'huile vierge.
Cette information est une gracieuseté de
HUILE DES TEMPLIERS
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
HUILE D'OLIVE VIERGE
Est obtenu par pressage des olives sans aucun traitement chimique et sans colorants ni conservateurs ajoutés.
Ceux-ci sont divisés en:
EXTRA VIERGE
Il s'agit de la catégorie la plus élevée des huiles vierges sans aucun défaut sensorielle et une acidité inférieure à 0,8 degrés
FINE VIERGE
Avec une acidité entre 0,8 et 2 degrés
COURANT
Avec une acidité de 3,3 degrés. Clairement défectueux. Ne convient pas pour la consommation et est destinée au raffinage
LAMPANTE
Très mauvais, son acidité est supérieure à 3,3 degrés, impropres à la consommation
HUILE D'OLIVE RAFFINÉE
Obtenu par raffinage procesod différentes (chimie) à partir d'huiles d'olive vierges. Organol'pticas qualités biologiques et sont beaucoup plus faibles que ceux de l'huile vierge.
HUILE D'OLIVE
Est obtenue par un croisement entre un petit pourcentage d'huile vierge qui donne l'arôme, la couleur et la saveur et un pourcentage élevé du pétrole raffiné. Merci à l'huile brute peut atteindre l'acidité souhaitée. Vendu avec une acidité de 0,4 º (saveur douce) et 1 (goût fort)
HUILE MARC
Est l'huile obtenue par dissolution des os et résidus d'huile (grâce à l'utilisation de solvants chimiques) et une très petite partie de l'huile vierge.
Cette information est une gracieuseté de
HUILE DES TEMPLIERS
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
GERMANY
EINSTUFUNG VON OLIVENÖL
OLIVENÖL
Wird durch Drücken Oliven ohne chemischen Prozess und ohne Zusatz von Farb-und Konservierungsstoffen erhalten.
Diese sind unterteilt in:
EXTRA VIRGIN
Es ist die höchste Kategorie der nativen Öle ohne sensorische Defekt und eine Acidität von weniger als 0,8 Grad
FINE VIRGIN
Mit der Säuregehalt zwischen 0,8 und 2 Grad
CURRENT
Mit einer Säure auf 3,3 Grad. Klar defekt. Nicht zum Verzehr geeignet und wird für die Raffination bestimmt
Lampantöl
Sehr schlecht, seine Säure 3,3 Grad überschreitet, nicht zum Verzehr geeignet
RAFFINIERTES OLIVENÖL
Erhalten durch verschiedene Raffination procesod (Chemie) aus nativem Olivenöl. Organol'pticas biologischen Eigenschaften und sind viel niedriger als die von nativem Olivenöl.
OLIVENÖL
Wird durch eine Kreuzung zwischen einem kleinen Prozentsatz von Olivenöl, das Aroma, Farbe und Geschmack und einen hohen Anteil an raffiniertem Öl verleiht erhalten. Dank dem Rohöl erreichen die gewünschte Säure. Verkauft mit einem Säuregehalt von 0,4 º (milder Geschmack) und 1 (starker Geschmack)
OIL MARC
Ist das Öl durch Auflösen Knochen und Altöl (durch die Verwendung von chemischen Lösungsmitteln) und einen sehr kleinen Teil der jungfräulichen Öl erhalten.
Diese Information ist Höflichkeit
OIL der Templer
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
OLIVENÖL
Wird durch Drücken Oliven ohne chemischen Prozess und ohne Zusatz von Farb-und Konservierungsstoffen erhalten.
Diese sind unterteilt in:
EXTRA VIRGIN
Es ist die höchste Kategorie der nativen Öle ohne sensorische Defekt und eine Acidität von weniger als 0,8 Grad
FINE VIRGIN
Mit der Säuregehalt zwischen 0,8 und 2 Grad
CURRENT
Mit einer Säure auf 3,3 Grad. Klar defekt. Nicht zum Verzehr geeignet und wird für die Raffination bestimmt
Lampantöl
Sehr schlecht, seine Säure 3,3 Grad überschreitet, nicht zum Verzehr geeignet
RAFFINIERTES OLIVENÖL
Erhalten durch verschiedene Raffination procesod (Chemie) aus nativem Olivenöl. Organol'pticas biologischen Eigenschaften und sind viel niedriger als die von nativem Olivenöl.
OLIVENÖL
Wird durch eine Kreuzung zwischen einem kleinen Prozentsatz von Olivenöl, das Aroma, Farbe und Geschmack und einen hohen Anteil an raffiniertem Öl verleiht erhalten. Dank dem Rohöl erreichen die gewünschte Säure. Verkauft mit einem Säuregehalt von 0,4 º (milder Geschmack) und 1 (starker Geschmack)
OIL MARC
Ist das Öl durch Auflösen Knochen und Altöl (durch die Verwendung von chemischen Lösungsmitteln) und einen sehr kleinen Teil der jungfräulichen Öl erhalten.
Diese Information ist Höflichkeit
OIL der Templer
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
RUSSIAN
Классификация оливкового масла
Оливковое масло
Получается, нажав оливки без каких-либо химических процессов и без добавления красителей и консервантов.
Они делятся на:
Extra Virgin
Это самая высокая категория девственница масла без сенсорных дефектов и кислотности менее 0,8 градуса
FINE VIRGIN
С кислотностью от 0,8 до 2 градусов
CURRENT
С кислотностью до 3,3 градуса. Ясно, что неисправен. Не подходит для потребления и предназначен для переработки
Lampante
Очень плохо, ее кислотность превышает 3,3 градуса, не пригодны для потребления
Рафинированное оливковое масло
Полученные с помощью различных procesod переработки (химия) из оливкового масла. Organol'pticas биологическим качествам и значительно ниже, чем у масла девственница.
Оливковое масло
Получается нечто среднее между небольшой процент девственной нефти, которая дает аромат, цвет и вкус и высокий процент рафинированное масло. Благодаря нефти может достигнуть желаемой кислотности. Продается с кислотностью от 0,4 º (мягкий вкус) и 1 (сильный вкус)
OIL MARC
Это масло, полученное путем растворения костей и отработанного масла (с помощью химических растворителей) и очень небольшую часть нефти девственница.
Эта информация любезно предоставлена
OIL тамплиеров
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
Оливковое масло
Получается, нажав оливки без каких-либо химических процессов и без добавления красителей и консервантов.
Они делятся на:
Extra Virgin
Это самая высокая категория девственница масла без сенсорных дефектов и кислотности менее 0,8 градуса
FINE VIRGIN
С кислотностью от 0,8 до 2 градусов
CURRENT
С кислотностью до 3,3 градуса. Ясно, что неисправен. Не подходит для потребления и предназначен для переработки
Lampante
Очень плохо, ее кислотность превышает 3,3 градуса, не пригодны для потребления
Рафинированное оливковое масло
Полученные с помощью различных procesod переработки (химия) из оливкового масла. Organol'pticas биологическим качествам и значительно ниже, чем у масла девственница.
Оливковое масло
Получается нечто среднее между небольшой процент девственной нефти, которая дает аромат, цвет и вкус и высокий процент рафинированное масло. Благодаря нефти может достигнуть желаемой кислотности. Продается с кислотностью от 0,4 º (мягкий вкус) и 1 (сильный вкус)
OIL MARC
Это масло, полученное путем растворения костей и отработанного масла (с помощью химических растворителей) и очень небольшую часть нефти девственница.
Эта информация любезно предоставлена
OIL тамплиеров
templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com
HISTORIA
FRANCES
CATALÀ
Existeixen
oliveres amb més de dos mil anys d'antiguitat. Ells van veure néixer Jesucrist.
L'olivera
és un arbre vinculat estretament a les creences religioses en totes les seves
facetes, fusta, fulles i fruits
Era
l'arbre que acompanyava a la font d'aigua dels temples fenicis.
Era
l'arbre que poblava els boscos sagrats del Herakleion gadità.
Amb les
seves fulles es cenyia el front de Tuthankamon a Egipte.
Amb
branques es cobrien a Esparta els cadàvers en els túmuls funeraris.
Amb
escombres d'olivera s’ expulsaven els mals esperits i dimonis de les llars
grecs
ESPAÑOL
Existen
olivos con más de dos mil años de antiguedad. Ellos vieron nacer a Jesucristo.
El
olivo es un arbol vinculado estrechamente a las creencias religiosas en todas
sus facetas, madera, hojas y frutos
Era el
árbol que acompañaba a la fuente de agua de los templos fenicios.
Era el
árbol que poblaba los bosques sagrados del Herakleion gaditano.
Con sus
hojas se ceñia la frente de Tuthankamon en Egipto.
Con
ramas se cubrian en Esparta los cadaveres en los túmulos funerarios.
Con
escobas de olivo se expulsaban los malos espiritus y demonios de los hogares
griegos
INGLISH
There are olive
trees with more than two thousand
years old. They witnessed the birth of Jesus Christ.
The olive tree is closely linked to religious beliefs in all its facets, wood, leaves and fruits
It was the tree that came with the water source of Phoenician temples.
It was the tree that filled the sacred groves of Herakleion Cadiz.
With its leaves clung Tuthankamon forehead inEgypt .
With branches were covered inSparta the bodies in burial mounds.
With olive brooms are expelling evil spirits and demons of Greek households
The olive tree is closely linked to religious beliefs in all its facets, wood, leaves and fruits
It was the tree that came with the water source of Phoenician temples.
It was the tree that filled the sacred groves of Herakleion Cadiz.
With its leaves clung Tuthankamon forehead in
With branches were covered in
With olive brooms are expelling evil spirits and demons of Greek households
CONSEILS
SUR FACEBOOK
Il ya
des oliviers avec plus de deux mille ans. Ils ont assisté à la naissance de
Jésus-Christ.
L'olivier
est étroitement liée aux croyances religieuses dans toutes ses facettes, le
bois, les feuilles et les fruits
Il
était l'arbre qui est venu avec la source d'eau de temples phéniciens.
Il
était l'arbre qui a rempli les bosquets sacrés d'Héraklion Cadix.
Avec
ses feuilles s'accrochait front Tuthankamon en Egypte.
Avec
des succursales ont été couverts à Sparte les corps dans les tertres
funéraires.
Avec
balais d'olive sont expulser les mauvais esprits et les démons de ménages grecs
ALEMAN
TIPPS
FÜR FACEBOOK
Es gibt
Olivenbäume mit mehr als 2000 Jahre alt. Sie erlebten die Geburt von Jesus
Christus.
Der
Olivenbaum ist eng mit religiösen Überzeugungen in all seinen Facetten, Holz,
Blättern und Früchten verbunden
Es war
der Baum, der mit dem Wasser Quelle des phönizischen Tempel kam.
Es war
der Baum, der die heiligen Haine von Herakleion Cadiz gefüllt.
Mit
seinen Blättern hingen Tuthankamon Stirn in Ägypten.
Mit
Niederlassungen wurden in Sparta die Leichen in Grabhügel bedeckt.
Mit
Olivenöl Besen vertreiben böse Geister und Dämonen der griechischen Haushalte
RUSSIAN
Посол Oliveres Existeixen месяца две тысячи
anys d'antiguitat. Ells будет Показать на néixer ИИСУСА ХРИСТА.
L'Olivera является estretament дерева vinculat
им в тотализаторов religioses creences facetes SEVES их кнутом, я fulles
фруктов
L'Arbre acompanyava было то, что шрифт d'Aigua
ДЕЛЬЗ fenicis храмов.
L'Arbre было то, что poblava ELS Ираклиона
Gadite Boscos sagrats.
Посол fulles SEVES них перед Tuthankamon
cenyia в Egipte.
Посол Branques является Спарта cobrien ELS ELS
в túmuls Трупы funeraris.
Посол Escombres d'Оливера является expulsaven
ELS я Mals esperits dimonis из них Llars Grecs
ESTA INFORMACIÓN ESTÀ PATROCINADA POR
ACEITE DE LOS TEMPLARIOS // OLI DELS TEMPLERS //
TEMPLARS OLIVE OIL
Templarsoliveoil.blogspot.com templarsoliveoil@gmail.com
COMPOSICIÓN QUÍMICA Y SUS VIRTUDES
EFECTOS SALUTIFEROS
CATALÀ
L’oli d’oliva és molt eficaç per reduir i
guarir les inflamacions produïdes per les picades d’insectes, com les de la
vespa i l’abella.
ESPAÑOL
El aceite de oliva es muy eficaz para reducir y
curar las inflamaciones producidas por las picaduras de insectos, como las de la avispa y la abeja.
ENGLISH
Olive
oil is
very effective in reducing inflammation
and healing caused by insect bites, such as wasp
and bee.
FRANÇOIS
L'huile
d'olive est très efficace pour réduire l'inflammation
et la cicatrisation causée par les piqûres d'insectes, tels que les guêpes et
les abeilles.
GERMANY
Olivenöl
ist sehr
wirksam bei der Verringerung der Entzündung und Heilung durch Insektenstiche, wie Wespen und Bienen verursacht.
RUSSIAN
Оливковое
масло является очень эффективным в снижении воспаления и
заживления вызванных укусами насекомых, таких как осы и пчелы.
ESTOS CONSEJOS SÓN GENTILEZA DE
Aceite de los Templarios
// Oli dels Templers //
Templars Olive Oil
Templarsoliveoil.blogspot.com templarsoliveoil@gmail.com
TIPOS DE OLIVOS Y ACEITUNAS
ZONAS OLIVARERAS
EMPRESAS VINCULADAS AL ACEITE
GASTRONOMIA DEL ACEITE
COSMÉTICA
L'ESPAI MACIÀ
En el mes d'abril de l'any 2011 es va inaugurar en el bell centre de la població de les Borges Blanques i en el antic edifici reformat conegut com ca la Palaueta, un Espai Temàtic i museístic en honor al que fou el President de la Generalitat de la Restauració Francesc Macià i Llussà. Macià era fill de Vilanova i la Geltrú però fou fill de borgencs, diputat per les Borges i sobre tot borgenc de cor.
Vista exterior de l'Espai Macià en la plaça de Ramon Arqués
Bust d'en Francesc Macià
L’ESPAI MACIÀ
L’Espai Macià fou un projecte de l’anterior govern, el presidit per Miquel Àngel Estradé. Fou un projecte que va venir molt subvencionat per totes les institucions i a més pel conegut Pla d’ocupació del president Zapatero. Podem dir que a la població li va costar molts pocs diners.
Francesc Macià i Llussà era vilanoví , però els seus pares eren borgencs i Macià fou sempre un borgenc. D’ací que quan una persona pregunta d’on ets, al contestar que de Borges Blanques sempre et contesta !el poble d’en Macià¡. Així si, els més grans, el jovent, ni idea.
Francesc Macià és una marca de les Borges Blanques, com l’oli. És el símbol de les Borges per tot el país . Recupera la Generalitat des del 1700 i és un home polièdric. Militar, monàrquic, carlí, aventurer i finalment catalanista. Renuncia a la seva faceta de Coronel i als 47 anys inicià una singladura nacionalista. En hi ha que el titllen d’il·luminat i altres d’idealista. Tenim que fer constar que en aquell context l’ideologia era molt important.
L’Espai consta de uns 550 metres de superfície dividida en quatre espais i quatre alçades.
En la Sala Inferior a nivell del carrer de l’Hospital tenim una sala polivalent utilitzada per conferències, tastos de vi i oli i bàsicament exposicions artístiques.
A partir del nivell de la Plaça Ramon Arqués tenim primer l’espai de Turisme Comarcal depenent del Consell Comarcal de les Garrigues on trobem tota mena d’informació turística i productes del país, destacant els olis i els Vins i els llibres i audiovisuals comarcals i d’en Macià.
Els espais superiors són temàtics de la figura del President amb una sala d’audiovisuals en el darrer estatge.
Aquest any 2013 ja podrem parlar de espai museístic ja que el nombre de peces originals excedeix del mínim reglamentari. Hem de destacar moltes cartes originals, notes i diversos estudis i plànols de la seva època d’enginyer militar aplicada a obres civils. Com el peritatge del dipòsit del Carrer de Sant Pere amb el seu sogre Agapito Lamarca i de l’any 1902 el traçat del carrer la Font per abastir de serveis els nombrosos magatzems d’oli de la vora de l’estació del ferrocarril.
L’Espai ha anat rebent donacions i fent una política possible d’adquisicions. No s’ha cenyit sols a la figura de Macià sinó que intenta assolir tota l’història local i també convertir-se en l’Arxiu Municipal.
S’han de destacar les donacions de llibres i plaques fotogràfiques de la família Manel Giné i Maria Sech i altres borgencs com la família de Pere Mies qui fou Conseller de Justícia de la Generalitat.
Una de les aportacions més interessants ha estat tots els Arxius de l’Orfeó Borgenc amb documents creuats entre moltes institucions de l’època i diferents compositors.
L’any 2011 (contant des de l’abril) van tenir 5.200 visites i l’any 2012, encara no contabilitzades són molt superiors degut a la novetat.
Una de les seves mancances és la falta de difusió, però si tenim en compte l’època de crisi també sabrem que la publicitat es cara. L’interés actual es potenciar les visites de Barcelona, Girona i Andorra. Curiosament és de les Terres de Tarragona i d’Andorra d’on n’han vingut més. De Lleida molt poques i de les pròpies Borges encara menys. També s’han fet pacs amb altres museus com els Vilars d’Arbeca o el Parc Temàtic de l’Oli a les Borges Blanques.
L’any passat i degut a la crisi es van reduir els horaris de visita per a fer més sostenible la despesa, avui tenim tres empleats, dos depenent de l’Ajuntament i el tercer del Consell Comarcal de les Garrigues. Aquests empleats estan a hores convingudes.
Per l’any que ve, es preveuen tot una sèrie d’actuacions, tan temporals com permanents, entre aquestes les noves adquisicions de material original, la busqueda de donacions de particulars i la mostra permanent de totes les fotografies existents de Macià com a President de la Generalitat Catalana (1931 – 1933).
Els seus responsables són
El regidor de cultura Francesc Macià
Josep P. Segura
Núria Pijoan
Esther Rué
L’Espai Macià es avui el far de la cultura borgenca i des ‘aquesta publicació fem vots perquè aquesta marca serveixi per ajudar a posar les Borges Blanques al mapa català.
Sala Temàtica de Turisme de les Garrigues a càrrec del Consell Comarcal de les Garrigues.
Mostra dels millors olis de la comarca a la Sala de Turisme
Les Garrigues i l'oli
Un detall de les Sales museogràfiques en aquest cas la redacció del Cu-cut
Un repàs als molts viatges de Francesc Macià sobretot a l'Amèrica i entre ells Cuba on va naíxer la bandera estel.lada
Sala d'Exposicions Arts 25400 i polivalent
GASTRONOMIA COMARCAL
La cassola de tros
LA CASSOLA DE TROS
Aquest plat amb el pas del temps s’ha anat convertint
en el més representatiu de les comarques el sud de Lleida. Hem de constatar que
junt amb els cargols.
Els inicis de la cassola venen de la nit dels
temps i és un menjar absolutament lligat a la pagesia. Aquest pagesos sempre
tenien en una cabana o en qualsevol aixopluc guardats determinats ingredients
amb bona conservació com cansalada, sal, arròs, sucre i sobre tot cargols en
dejuni ja que una de les feines del pagès era recollir cargols, be per la pluja
o be quan en trobava en mig de les seves labors camperoles. Sempre en tenia.
Junt amb altres veïns de tros, s’ajuntaven i
cada un portava el que tenia. A més dels seus horts portaven verdures fresques
com patates, tomates, pebrots, espinacs,.... També hi afegien algun ocell
recentment caçat i fins hi tot, fa molts anys i en temps de fam, alguna
granota.
Hem de dir que no hi ha dues cassoles iguals,
les unes pel cuiner i les altres pels ingredients. Com diuen en castellà, “Cada
maestrillo tiene su librillo”.
Avui l’hem fet a la Rostisseria “el
Celler” de les Borges Blanques i la seva cuinera ha estat la Cristeta Gonzàlez.
Anem a veure que hi ha posat
Ingredients
Ceba
Costella de porc
Cansalada aviada
Llonganissa fresca
Botifarra negra
Cargols
Espinacs
Patata
Brou de pollastre
Elaboració :
Es couen la costella. La cansalada i la
llonganissa junt amb la seva i quan estan cuits es posen els cargols, la patata
trossejada i el brou.
Es deixa coure lentament fins que es queda
sense brou, llavors s’afegeixen els espinacs i la botifarra negra i a taula.
És típic a tot l’Urgell i part del Segrià i
les Garrigues, fer concentracions i concursos al voltant d’aquest ancestral
plat amb assistències molt nombroses tan de concursants com de públic.
Els ingredients de la cassola de tros
La cuinera Cristeta Gonzàlez a punt per la cassola
La cassola a punt de servir
A punt per menjar
en cap menjar excelent hi pot faltar l'Oli Verge Extra dels Templers / La Comandilla
templarsoliveoil.blogspot.com templarsoliveoil@gmail.com
en cap menjar excelent hi pot faltar l'Oli Verge Extra dels Templers / La Comandilla
templarsoliveoil.blogspot.com templarsoliveoil@gmail.com
MOLT IMPORTANT
En compliment de la Llei
34/2002 de 11 de juliol, de serveis de la societat
de la informació i de comerç electrònic i Llei Orgànica 13-12-1999 de
Protecció de Dades, estem obligats a comunicar-li que la seva adreça de correu
electrònic figura en la nostra base de dades.
Si no voleu seguir rebent cap missatge informatiu de la nostra publicació, RESPONGUI o Reenvii aquest mateix missatge amb l'assumpte ESBORRAR CORREU. Gràcies.
de la informació i de comerç electrònic i Llei Orgànica 13-12-1999 de
Protecció de Dades, estem obligats a comunicar-li que la seva adreça de correu
electrònic figura en la nostra base de dades.
Si no voleu seguir rebent cap missatge informatiu de la nostra publicació, RESPONGUI o Reenvii aquest mateix missatge amb l'assumpte ESBORRAR CORREU. Gràcies.
Correu electrònic parlemdelesborgesblanques@gmail.com
A punt per menjarEnvia per correu electrònic
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(Atom)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada