Seguidors

Amb la tecnologia de Blogger.
dimarts, 5 de febrer del 2013

FEBRER 2013 PARLEM DE LES BORGES BLANQUES


FEBRER 2013





PARLEM DE LES BORGES BLANQUES OPINIÓ

 LA NOSTRA CIUTAT LES BORGES BLANQUES

Vista general des d'el sud de la ciutat de les Borges Blanques



Devant l'impossibilitat de poder ser independent i no censsurat pels altres mitjans informatius de la nostra ciutat hem decidit crear un blog on capiguin totes les opinions sempre que siguin respectuoses amb la forma i el fons.
No farem cap distinció per races, persones, idees ni opinions ni excloure-m ningú per les nostre crítiques ni aplaudiments. Parlare-m de qualsevol motiu i no farem fàstics a comentar cap actuació municipal i supramunicipal.


OLIS DE LA COMANDILLA DELS TEMPLERS A LES BORGES BLANQUES
Formare-m un equip de redacció absolutament plural ja que la població està farta de rebre uns butlletins municipals parcials i de pensament únic i mentider. Aixó mateix serveix per altres mitjans comarcals. De totes formes hem de dir que la nostra revista  "EL PRIMER RAIG" I "OLIBERIA" arriven a 25.000 persones de tot el territori espanyol i bastants a l'extrager quantitat bastant més gran que tots els mitjans lleidatans junts.

Ara comencem. Espereu les nostre opinions.

Una cordial salutació.

    El símbol de la comarca és l'agricultura de secà amb la collita del millor oli del món

OPINIÓ

el comentari del Director  Ramon Gassió i Mónico


OPINIÓ
Estem en un moment molt delicat. Una sèrie de poders estan espoliant l’Estat. Quan en parlem sempre ens fixem en els polítics. Aquests estan al servei dels poders fàctics, banquers, grans empresaris, rics en general i en bastant dependència de la nostra benaurada Església Catòlica (això si, de la Cúpula, mai dels moviments de base).
Però els Partits Polítics també tenen i tots al seu servei a la Premsa. Les velles subvencions institucionals a fons perdut s’han convertit en exigències de publicitat per a les institucions atorgants, els Partits que governen les Institucions i els propis polítics com a persona física d’interès mediàtic. Total que ocupen més espai mediàtic que les figures per les quals varen néixer els mitjans, actors, esportistes...
De la mateixa forma que les cúpules dels partits obtenen remuneracions en negre, lo que els fa opacs a Hisenda, tenim un bon grapat de periodistes que també veuen el seu salari incrementat be des del propi partit o be del mitja pel que treballen. D’aquests fons se’n diu “fons de rèptils”.
A les televisions, per qüestió d’economia i d’audiència s’han posat de moda lo que anomenem els vulgars “tertúlies” i les televisions amb força ampul·lositat “anàlisi de l’actualitat”.


La pell vol joies i cosmètica natural   OLITEMPL-PARAFARMACIA
Un conjunt de xerraires que per cert saben de tot i a més hi pontifiquen tot i que seguint l’argumentari i les tècniques de manipulació enviades diàriament pels propis partits,  discuteixen i busquen la forma de quedar-se damunt l’argumentari de l’altra trinxera. És normal que en les cadenes de dretes, els convidats siguin cinc a favor del Partit Popular, un pro-socialista i el moderador, el dretà més incendiari.
Aquests dies, molts tertulians es creuen que el ciutadà es tonto, així els hi va anar amb les mentides del 11 M. I opinen aferrissadament com son les auditories, com es traballa amb comptabilitats amb blanc i negre, si en queda constància. Voldria contestar a una de les ministres mes devaluades del Govern, la tal Bañez, que la Comptabilitat Negra s’acostuma a fer molt senzilla i amagable ja que en l’ordinador deixa rastre. Tornat als periodistes que es diuen analistes demostren una immensa falta de coneixements contables ja que per defensar l’amic no es molesten ni tan sols a aprendre les tècniques d’ocultació i falsedat. Jo com a economista estic disposat a donar-los hi un curset gratuït i d’aquesta forma no facin més el ridícul parlant de les seves mancances cognitives.
Un consell contable.
Totes les remuneracions en blanc tenen una retenció de IRPF i una per la Seguretat Social (la part corresponent al treballador). Això es reflecteix en una nòmina, normalment de caràcter mensual. Al cap de l’any l’empresa dona al treballador el certificat d’ingressos i retencions amb el total percebut. Si aquest total correspon amb l’import declarat per Renda vol dir que els apunts manuals simplement no s’han declarat i també serveix la falta d’anotacions de les retencions corresponents per a demostrar que els que manen al país son una colla de corruptes i que eviten un bon grapat de millores socials pel poble espanyol.
Tot lo que no es cobra via “nòmina” i es declara forma part d’un imprès d’hisenda el 347 on es conformen el declarat a Hisenda per l’empresa i els seus perceptors .
En quant al préstec al senyor Pio Garcia Escuredo, si es tracta d’un préstec te que estar documentat amb un contracte i a més gravat amb els interessos oficials en vigor del Banc d’Espanya.
Molt lleig tot, molt lleig.
També m’agradaria dir que tots els partits estan immersos en una corrupció galopant. A diversos oasis si no pagues no pots ni tan sols treballar i se molt be lo que vull dir ja que ho he provat en carn pròpia.
Ben aviat baixaré al detall.
RAMON GASSIÓ I MÓNICO
Director



COMUNICACIÓ

parlemdelesborgesblanques.blogspot.com
parlemdelesborgesblanques@gmail.com

DIRECTOR

Ramon Gassió i Mónico
ramongassiomonico@hotmail.com

FOTOGRAFIES

Ramon Gassió
Sílvia Colonques




Les millors fotografies i un assortit de productes fotogràfics i de regal

L'EMPRESA AGROALIMENTÀRIA SUD-OEST ACTIU S.L.


L’EMPRESA SUD-OEST ACTIU S.L.

L’empresa Sud-oest Actiu està radicada a les Borges Blanques, fou fundada fa més de cinc anys per Ramon Gassió, la seva activitat està bàsicament centrada amb els olis de la máxima qualitat (verge extra i ecològics), és per tant, una empresa agroalimentària amb un gran futur per la seva qualitat i varietat.

ACTIVITATS EMPRESARIALS

Tipus de productes:
·         Olis Verge Extra.
·         Olis Ecològics.
·         Olis de qualsevol Denominació d’Origen Espanyola. (27)
·         Olis de tot tipus d’oliva comercial española. (30)
·         Olis personalitzats per elaboradors. (infinits)
·         Conserves d’Anxoves, Tonyina i Bonitol catalans i del nort.
·         Olis de sabors amb més de 300 gustos.
·         Gamma Grands Cheffs.
·         Cremes de formatges
·         Salses típiques catalanes
·         Olitempl-Parafarmàcia Salud Natural.


El total de referències és superior a les 150.000 el que ens converteix en la empresa amb mes productes fets amb oli de l’estat Espanyol.
Elaboració i comercialització d’olis amb les marques Oli dels Templers, La Comandilla, Pere de Cartellà i Olitempl.
 Gama Grands Cheff's
Aquesta empresa te un funcionament empresarial ultrainnovador molt allunyat dels sistemes actuals. L'empresa sols efectua el disseny i el màrketing, totes les altres fases com cultiu, al.laboració, estockatge i comercialització estan externalitzades. Es produeix sota comanda i no te cap risc.


Els nostres productes són absolutament personalitzats i l'entrega és en un temps rècord. No necessitem financiació bancaria ni subvencions administratives. Hem fet un gran esforç en noves tecnologies tan per la part fabricant com per la promocional.

Cetrilleres irreomplibles

ACTIVITATS CULTURALS I LÚDIQUES

Creació de la Confraria de l’Oli VERGE EXTRA de les Garrigues que ens ha permès promocionar l’oli de les Garrigues a totes les regions espanyoles i organitzar a l’any 2009 la trobada de cofradías espanyolas en les Borges Blanques

Gama d'olis de sabors

Creació de la revista Oliberia News – El Primer Raig en català i castella amb vora de 100.000 lectors.

Creació de l’exposició promocional Expo oli amb 56 molins expositors d’arbequina de tota Espanya.

Promoció de diverses exposicions itinerants a les terres de Lleida.

Gama d'anxoves de l'Escala i de Santoña

OBJECTIUS

L’objectiu és el cultiu, l’elaboració i la comercialització de totes les possibilitats que ofereixen els olis de més alta qualitat de l’estat español, be en estat original o formant part de compostos tant alimentaris com cosmètics tòpics.
Els nostres olis sempre seran de qualitat verge extra i ecològic procedents de qualsevol indret d’Espanya (sempre al gust del consumidor).

LA COMANDILLA OLIS

TARGET

Tenint en comte l’elevada qualitat dels nostres olis el seu consumidor és bàsicament un gran coneixedor dels olis d’oliva. El seu establiment més adequat és la botiga especialitzada en productes de Gourmet i, sobretot l’exportació

Cremes mediterrànies

Sinòpsi Olitempl-Parafarmacia  /   Salud Natural

OLITEMPL

LA SALUD EN LA ALIMENTACIÓN Y EN LA COSMÉTICA.


La empresa Sud-Oest Actiu s.l. está dedicada exclusivamente a la elaboración de aceites de oliva virgen extra en sus dos vertientes de normal y ecológico. Teniendo en cuenta que solo utiliza aceites virgen extra que són simple y llanamente zumo de aceituna de la mayor calidad lo que lo convierte en el aceite más saludable del mercado.

Su marca de referencia es el conocido Aceite de los Templarios, nombre en honor a unos viejos caballeros conocidos mundialmente que fueron importadores y cultivadores de los mejores olivos que hoy campean por buena parte de la zona mediterranea. Esta marca comercializa un total de más de 100.000 referencias de tipos de aceites, se pueden consultar en sus pàginas web

sudoestactiu.blogspot.com
templarsoliveoil.blogspot.com
olitemplparafarmacia.wordpress.com
olisdelacomandilla.blogspot.com
olitempl-parafarmacia.blogspot.com
olisperedecartella.blogspot.com

Su especialidad són los aceites de sabores y conservas personalizadas con aceites de 27 Denominaciones de Origen Protegida y de 33 tipos diferentes de aceitunas aparte de los más de 600 diferentes tipos de sabores, todos ellos de extracción natural.


Sud-Oest Actiu S.L. ha lanzado una nueva selección de productos naturales, tanto biológicos como tradicionales dedicado exclusivamente a la parafarmacia. Se ha servido de dos lineas, la salud alimentaria y la cosmética de uso tópico. Se comercializa con la marca OLITEMPL-PARAFARMACIA

Ambas lineas tienen una sublinea de aceite ecológico y tradicional como hemos comentado

El número total de productos alcanza los 603 y serán lanzados al mercado de forma escalonada. Actualmente podemos producir seis de cosmética/tópica y 12 de alimentaria: Esta cifra comporta un total de más de 50.000 referencias.



De todas formas sea cual sea su pedido (no hay mínimos ni máximos) serán satisfechos ya en la actualidad. Podrá ademas elegir hasta el elaborador de aceite que usted desee.

Puede consultar nuestro blog 

En el mismo blog también encontrará todas las virtudes, tanto medicinales como salutíferas y cosmético-tópicas de nuestros productos.

Los aceites de oliva virgen extra ecológicos no pertenecen a ninguna Denominación de Origen ya que están amparados por otro Organismo de Control, la Agencia para el Aceite de Oliva del Ministerio de Agricultura. Su pàgina web es http://europa.eu.int/olive-oil




EL ACEITE DE OLIVA EN LA COSMÉTICA

El aceite de oliva ha estado presente en toda la historia de la Mediterranea como componente de toda una larga serie de recetas caseras como ungüentos, apósitos, friegas, etc. Que han demostrado con el paso de los años de forma empírica su utilidad tanto para afecciones tópicas como para el embellecimiento o sea utilidad simplemente cosmética.

Centrandonos más en la cosmetología, es interesante constatar la composición del aceite por su elevado contenido en ácidos grasos insaturados , particularmente en oleico y linoleico, fitosteroles y escualeno. También recalcamos su contenido en sales minerles, vitaminas, A, D y E.
Todas estas moléculas hacen del aceite de oliva un excepcional agente acondicionador y reestructurante de la piel y el cabello, capaz de ejercer una marcada acción protectora y emoliente con un aspecto exterior agradable de tacto suave, sedoso y uniforme.

Aparte de las acciones de restauración de la eudermia resultan de especial interés las propiedades antiradicales, fotoprotectoras y antieritematógenas y en consecuencia con un alto potencial antiedad y antienvejecimiento.

Los productos del aceite también resultan muy útiles por su capacidad de suspender activos pulverulentos en su composición como maquillajes y desodorantes, etc.

También, a partir del aceite de oliva pueden obtenerse diferentes emolientes hidrófilos de características iguales a los lípidos presentes en la emulsión epicutánea, responsable del aspecto externo de la piel como de la función barrera epidérmica, un mecanismo biológico que permite regular los fenómenos de transpiración y el mantenimiento de un nivel de hidratación cutànea correctos. La barrera epidérmica del aceite no implica un efecto oclusivo como hacen otros emolientes como las ceras y las vaselinas. Este hecho supone una mejora de la finura y suavidad de la superfície cutanea y de la cutícula del pelo por su efecto acondicionador


A las virtudes del aceite virgen extra deberán añadirse las virtudes del resto de componentes de la fórmula o sea las diferentes hierbas o minerales que forman el compuesto final.
Estas virtudes las iremos adjuntando a medida que pasemos a su presentación y publicidad.




LA NUTRICOSMÉTICA

La nutricosmética consiste en tener una estética brillante derivada de una alimentación saludable y natural.
De esta forma se demuestra que un buen equilibrio interior repercute en la apariencia física exterior.

La nutricosmética es toda una novedad en paises como España aunque su introducción está siendo muy ràpida con productos basados en resultados que genereren la màxima confianza y fidelización de sus clientes.

Nuestro targett són las grandes superficies de alimentación, farmacia y parafarmacia asi como tiendas de belleza corporal que tienen por objetivo el cuidado de la piel y el anti-envejecimiento, productos para fortalecer y mejorar el aspecto del cabello y las uñas. Nuestros productos són exclusivamente ecológicos.

Nuestros ‘productos permiten en todo momento que el consumidor pueda saber su composición y que todos ellos sean naturales y la certificación de su procedencia y trazabilidad.


L'ESPAI MACIÀ



L'ESPAI MACIÀ

En el mes d'abril de l'any 2011 es va inaugurar en el bell centre de la població de les Borges Blanques i en el antic edifici reformat conegut com ca la Palaueta, un Espai Temàtic i museístic en honor al que fou el President de la Generalitat de la Restauració Francesc Macià i Llussà. Macià era fill de Vilanova i la Geltrú però fou fill de borgencs, diputat per les Borges i sobre tot borgenc de cor.

Vista exterior de l'Espai Macià en la plaça de Ramon Arqués

Bust d'en Francesc Macià



L’ESPAI MACIÀ

L’Espai Macià fou un projecte de l’anterior govern, el presidit per Miquel Àngel Estradé. Fou un projecte que va venir molt subvencionat per totes les institucions i a més pel conegut Pla d’ocupació del president Zapatero. Podem dir que a la població li va costar molts pocs diners.

Francesc Macià i Llussà era vilanoví , però els seus pares eren borgencs i Macià fou sempre un borgenc. D’ací que quan una persona pregunta d’on ets, al contestar que de Borges Blanques sempre et contesta !el poble d’en Macià¡. Així si, els més grans, el jovent, ni idea.

Francesc Macià és una marca de les Borges Blanques, com l’oli. És el símbol de les Borges per tot el país . Recupera la Generalitat des del 1700 i és un home polièdric. Militar, monàrquic, carlí, aventurer i finalment catalanista. Renuncia a la seva faceta de Coronel i als 47 anys inicià una singladura nacionalista. En hi ha que el titllen d’il·luminat i altres d’idealista. Tenim que fer constar que en aquell context l’ideologia era molt important.

L’Espai consta de uns 550 metres de superfície dividida en quatre espais i quatre alçades.

En la Sala Inferior a nivell del carrer de l’Hospital tenim una sala polivalent utilitzada per conferències, tastos de vi i oli i bàsicament exposicions artístiques.

A partir del nivell de la Plaça Ramon Arqués tenim primer l’espai de Turisme Comarcal depenent del Consell Comarcal de les Garrigues on trobem tota mena d’informació turística i productes del país, destacant els olis i els Vins i els llibres i audiovisuals comarcals i d’en Macià.
Els espais superiors són temàtics de la figura del President amb una sala d’audiovisuals en el darrer estatge.

Aquest any 2013 ja podrem parlar de espai museístic ja que el nombre de peces originals excedeix del mínim reglamentari. Hem de destacar moltes cartes originals, notes i diversos estudis i plànols de la seva època d’enginyer militar aplicada a obres civils. Com el peritatge del dipòsit del Carrer de Sant Pere amb el seu sogre Agapito Lamarca i de l’any 1902 el traçat del carrer la Font per abastir de serveis els nombrosos magatzems d’oli de la vora de l’estació del ferrocarril.

L’Espai ha anat rebent donacions i fent una política possible d’adquisicions. No s’ha cenyit sols a la figura de Macià sinó que intenta assolir tota l’història local i també convertir-se en l’Arxiu Municipal.

S’han de destacar les donacions de llibres i plaques fotogràfiques de la família Manel Giné i Maria Sech i altres borgencs com la família de Pere Mies qui fou Conseller de Justícia de la Generalitat.

Una de les aportacions més interessants ha estat tots els Arxius de l’Orfeó Borgenc amb documents creuats entre moltes institucions de l’època i diferents compositors.

L’any 2011 (contant des de l’abril) van tenir 5.200 visites i l’any 2012, encara no contabilitzades són molt superiors degut a la novetat.

Una de les seves mancances és la falta de difusió, però si tenim en compte l’època de crisi també sabrem que la publicitat es cara. L’interés actual es potenciar les visites de Barcelona, Girona i Andorra.  Curiosament és de les Terres de Tarragona i d’Andorra d’on n’han vingut més. De Lleida molt poques i de les pròpies Borges encara menys. També s’han fet pacs amb altres museus com els Vilars d’Arbeca o el Parc Temàtic de l’Oli a les Borges Blanques.

L’any passat i degut a la crisi es van reduir els horaris de visita per a fer més sostenible la despesa, avui tenim tres empleats, dos depenent de l’Ajuntament i el tercer del Consell Comarcal de les Garrigues. Aquests empleats estan a hores convingudes.

Per l’any que ve, es preveuen tot una sèrie d’actuacions, tan temporals com permanents, entre aquestes les noves adquisicions de material original, la busqueda de donacions de particulars i la mostra permanent de totes les fotografies existents de Macià com a President de la Generalitat Catalana (1931 – 1933).

Els seus responsables són  
El regidor de cultura  Francesc Macià
Josep P. Segura
Núria Pijoan
Esther Rué

L’Espai Macià es avui el far de la cultura borgenca i des ‘aquesta publicació fem vots perquè aquesta marca serveixi per ajudar a posar les Borges Blanques al mapa català.


Sala Temàtica de Turisme de les Garrigues a càrrec del Consell Comarcal de les Garrigues.

Mostra dels millors olis de la comarca a la Sala de Turisme

Les Garrigues i l'oli

Un detall de les Sales museogràfiques en aquest cas la redacció del Cu-cut

Un repàs als molts viatges de Francesc Macià sobretot a l'Amèrica i entre ells Cuba on va naíxer la bandera estel.lada

EXPOSICIÓ ELS CANALS D'URGELL



INAUGURACIÓ DE LA PRIMERA EXPOSICIÓ DELS PROJECTES. CANALS D’URGELL
El passat dissabte es va inaugurar en el Centre Cívic de la magnífica plaça de les Borges Blanques la primera de les més de 60 exposicions que el projecte.Canals d’Urgell portarà per tota la zona regada per aquest conjunt hidràulic. Aquesta exposició porta per títol “Els Canals d’Urgell, els grans desconeguts”. La mostra consta de 120 panels y per causa de la seva magnitud es farà en tres cops durant tot el mes de desembre coincidint també amb el cent cinquanta aniversari de la construcció dels Canals.
Els panels de 65 per 55 centímetres consten d’una fotografia DIN A3 d’un lloc emblemàtic, una explicació del indret, un mapa on es senyalitza el lloc geogràfic i finalment un ròtol amb el nom del canal o la sèquia on correspon.
L’exposició també consta de la majoria de llibre i audiovisuals fets al voltant del canal.
Ha espontsaritzat l’event la marca d’olis “Olis dels Templers” de les Borges Blanques, l’empresa amb més referències d’oli de tota Espanya.
També hi han col·laborat curiosament empreses no vinculades amb la riquesa directa que ofereixen els Canals com Olis de la Comandilla, Tienda Aceite, Interfilm, Grup Salat Complex Turístic. La Cuina de l’Araceli, La Confraria de l’Oli Verge Extra de les Garrigues, Mon-Digital.
Com hem dit, aquesta mostra tindrà lloc fins al dia 31 de desembre que clourem tot coincidint amb l’arribada de l’any 2013.



PROJECTE CULTURAL I TURÍSTIC DE L’ÀREA DELS CANALS D’URGELL
L’empresa Sud-Oest Actiu S.L. amb seu a les Borges Blanques ha elaborat tot un seguit de reportatges i estudis al voltant dels Canals d’Urgell, la magnífica obra hidràulica més important del segle XIX i que a part de la seva gran utilitat econòmica i social ha deixat una petjada a les nostres comarques (Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, Garrigues i Segrià) en forma paisatgística, agrícola i gastronòmica.


Aquest any es compleixen els 150 anys de la seva existència i la Casa Canal ha  organitzat tot un seguit d’actuacions per aquesta circumstància. Voldríem afegir-nos a aquesta commemoració.


El director de la mostra Ramon Gassió
Sud-Oest pretén fer una exposició itinerant en els més de seixanta pobles que son abastits per l’aigua dels Canals així com altres capitals i zones amb “cultura canalística” de tota Catalunya.
L’exposició consta de més de 120 panels amb fotografies dels indrets més emblemàtics dels Canals així com una personificació per poble quan en ell es faci l’exposició. També tindrem ajuda amb audiovisuals del vídeo (de la nostra propietat) dedicat als Canals d’Urgell de 120 minuts de durada. També passarem audiovisuals dels patrocinadors. Ens adaptarem a la capacitat de les sales quan tinguin que ser més grans o més petites per encabir-hi la mostra (tenim en total més de 625 fotografies). En el cas de diversos pobles es partirà en dues o tres exposicions més petites en dates correlatives.


Llibres de l'exposició
També hi passarem un audiovisual dels Canals d’Urgell produït per Ramon Gassió i Josep Llopis.
L’autor tant de les fotografies com dels texts i del vídeo és en Ramon Gassió de les Borges Blanques. Per a poder portar a terme aquesta feina ha comptat amb la col·laboració de Jaume Mateu, Josep Ripoll, Miquel Polo, Josep Llopis, Eduard Pagès i en properes dates s’aniran incorporant nous companys.


 Vista general de l'Exposició al Centre Cívic
Les fotografies són de la totalitat de les cinc comarques on passen els Canals, dels 323 quilòmetres de la seva llargària. En cada poble hi afegirem una petita sèrie de les fotografies més interessants del seu terme municipal.
Aquestes fotografies de tamany DIN A3 estan en panels de 55 x 65 cm amb una petita explicació de l’indret, tamany DIN A4 així com un mapa on localitzar el lloc on està ubicat també tamany DIN A4.
El hi adjuntem fotografia de un esboç del panel.

Sponsors i patrocinadors
Estem ja començant unes noves sèries amb la cuina (més de cent restaurants de la zona amb receptes que permet la gastronomia fomentada pels canals), la flora i els monuments d’aquesta àrea,que s’encavalcaran amb la esmentada exposició.
També efectuarem algun que altre event (Conferències, taules rodones... ) durant el temps que duri l’exposició.
A mida que anem incorporant nous pobles a les exposicions us anirem informant de tots els canvis tècnics que es vagin produint.
Hem de dir que aquestes exposicions han estat esponsoritzades per l’empresa borgenca OLI DELS TEMPLERS, l’empresa va considerar que era un fantàstic llançament publicitari i va voler esser l’únic patrocinador fent-se càrrec de bona part dels costos de les mostres. Junt amb ella hi figuren també totes les seves filials.



EL MERCAT DE REBAIXES DEL FEBRER DE 2013

Com cada mes de febrer les Borges va veure el Mercat de Rebaixes. El problema fou l'intens fred i vent que no es va voler perdre la possibilitat de comprar a baix preu.

El Mercat es situà entre els carrers del centre urbà, La Bassa, Carme, Nou i la Plaça. No obstant i com anys anteriors molts comerços van optar per la seva pròpia façana.

La primera fotografia la dediquem a unes noies que feien xocolat i que la seva calentor ajudava a combatre el temps fred del mati.



La Casandra i una amiga seva van contribuir a fer-nos passar el fred.


L'Agrobotiga de la Cooperativa de Sant Isidre



Un remans de color, la parada d'Art i Flor



La moda al Mercat  la parada de la Montserrat Pijuan



Ell i ella  complements



La joieria de la Plaça



Cal Pugdengoles, un clàssic del Mercat de Rebaixes



Les sabates no hi podien faltar, Sabateria Teixidó del carrer de la Bassa



La parada de fruites i verdures de can Xamela



La roba de nen Xiperete


EXPOSICIONS ARTÍSTIQUES AL MIRADOR DE LES GARRIGUES

SOMNIS PER A DEVORAR

ENRIC ESCRIBÀ SANGLADA  

Entre el 8 de febrer al 31 de maig de 2013

L'artista

Enric Escribà i Sanglada va néixer a Lleida l'any 1982, però ha estat fill de borgencs i vinculat en tota la seva infantesa i joventut a la ciutat de les Borges Blanques.



L'Enric Escribà Sanglada


És un jove artista multídisciplinar, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.



L'Enric Escribà amb el President del Consell Comarcal Juli Muro 

Per a l'exposició "Somnis per devorar", l'artista ha creat diferents espais d'intimitat sobreexposada on narra de manera metafòrica el ritual cotidià que amaga més misteri : el descans.



Els artistes amb en Juli Muro en una composició. 

A partir d'un recorregut actiu ple d'objectes simbòlics, l'exposició ens planteja una reflexió pausada sobre la idea del repòs, aprofundint en el moment de la desconexió i alluyant-se de les fantasies surrealistes per a poder parlar del somni com a esdeveniment fisiològic.

Aquest text és el que figura en el catàleg de l'exposició.






Els nois d'Ibsauto amb el patrocinador Joan Oriola



LA PÀGINA DE LA CONFRARIA







MINIATURA D'UN MOLÍ D'OLI DE MITJANS DEL SEGLE XX

Gentilesa de Park Temàtic de l'Oli





Més de tres-cents sabors diferents amb olis de tota Espanya i tot tipus d'olives
ACEITE DE LOS TEMPLARIOS           templarsoliveoil.blogspot.com




OLITEMPL PARAFARMACIA PRODUCTES DE SALUT NATURAL


HABLEMOS DEL OLIVO Y DEL ACEITE

PARLEM DE L'OLIVERA I L'OLI

Aquestes informacions són per gentilesa de

Oli dels Templers / / Oli dels Templers / / Templars Olive Oil

templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com



En aquest apartat oferim informació d'interès al voltant del món de l'oli. El dividirem en diversos apartats.

www.lacuinadelaraceli.com      araceli@lacuinadelaraceli.com



CLASSIFICACIÓ DE L'OLI D'OLIVA


OLI D'OLIVA VERGE

S'obté esprement les olives, síntesi cap procediment químic i símptomes addició de colorants i conservants.

Aquests es divideixen en:

VERGE EXTRA

És la categoria superior dels olis verges sense cap defecte organolèptic i una acidesa inferior a 0,8 graus


VERGE FI

Amb una acidesa entre 0,8 i 2 graus

CORRENT

Amb una acidesa fins a 3,3 graus. Clarament defectuós. No és apte per al consum i es destina al refinat

LLAMPANT

Molt defectuós, la seva acidesa sobrepassa els 3,3 graus, no apte per al consum


OLI D'OLIVA REFINAT

S'obté mitjançant diversos procesod de refinat (processos químics) a partir d'olis d'oliva verge. Les qualitats biològiques i organol'pticas són molt inferiors a les de l'oli verge.


OLI D'OLIVA

És l'obtingut mitjançant una barreja entre un petit percentatge d'oli verge que li dóna aroma, color i sabor i un alt percentatge d'oli refinat. Gràcies a l'oli verge es pot aconseguir l'acidesa desitjada. Es comercialitza amb una acidesa de 0,4 º (sabor suau) i 1 º (sabor intens)

OLI DE PINYOLADA

És l'oli obtingut mitjançant la dissolució dels ossos i deixalles de l'oli (mitjançant l'ús de dissolvents químics) i una part molt petita d'oli verge.


AQUESTES INFORMACIONS SÓN GENTILESA DE

OLI DELS TEMPLERS // ACEITE DE LOS TEMPLARIOS // TEMPLARS OLIVE OIL

templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com



Aquestes informacions són per gentilesa de

Aceite de los Templarios  //  Oli dels Templers  //   Templars Olive Oil

templarsoliveoil.blogspot.com    templarsoliveoil@gmail.com


En este apartado ofrecemos información de interés alrededor del mundo del aceite. Lo dividiremos en diversos apartados.



CLASIFICACIÓN DEL ACEITE DE OLIVA


CLASIFICACIÓN DE LOS ACEITES DE OLIVA

ACEITE DE OLIVA VIRGEN

Se obtiene exprimiendo las olivas, sín ningún procedimiento químico y sín adición de colorantes y conservantes.

Estos se dividen en :

VIRGEN EXTRA

Es la categoría superior de los aceites virgenes sin ningún defecto organoléptico y una acidez inferior a 0,8 grados


VIRGEN FINO

Con una acidez entre 0,8 y 2 grados

CORRIENTE

Con una acidez hasta 3,3 grados. Claramente defectuoso. No es apto para el consumo y se destina al refinado

LAMPANTE

Muy defectuoso, su acidez sobrepasa los 3,3 grados, No apto para el consumo


ACEITE DE OLIVA REFINADO

Se obtiene mediante diversos procesod de refinado (procesos químicos) a partir de aceites de oliva virgen. Las cualidades biológicas y organol´pticas són muy inferiores a las del aceite virgen.


ACEITE DE OLIVA

Es el obtenido mediante una mezcla entre un pequeño porcentage de aceite virgen que le da aroma, color y sabor y un alto porcentage de aceite refinado. Gracias al aceite virgen se puede alcanzar la acidez deseada. Se comercializa con una acidez de 0,4º (sabor suave) y 1º (sabor intenso)

ACEITE DE ORUJO

Es el aceite obtenido mediante la disolución de los huesos y desechos del aceite (mediante el uso de disolventes químicos) y una parte muy pequeña de aceite virgen.


ESTAS INFORMACIONES SON GENTILEZA DE
ACEITE DE LOS TEMPLARIOS

templarsoliveoil.blogspot.com


ENGLISH

CLASSIFICATION OF OLIVE OIL

VIRGIN OLIVE OIL

Is obtained by pressing olives without any chemical process and no added colors and preservatives.

These are divided into:

EXTRA VIRGIN

It is the highest category of virgin oils without any sensory defect and an acidity of less than 0.8 degrees


FINE VIRGIN

With acidity between 0.8 and 2 degrees

CURRENT

With an acidity to 3.3 degrees. Clearly defective. Not suitable for consumption and is intended for refining

LAMPANTE

Very bad, its acidity exceeds 3.3 degrees, not fit for consumption


REFINED OLIVE OIL

Obtained through various refining procesod (chemistry) from virgin olive oils. Organol'pticas biological qualities and are much lower than those of virgin oil.


OLIVE OIL

Is obtained by a cross between a small percentage of virgin oil that gives aroma, color and flavor and a high percentage of refined oil. Thanks to the crude oil can reach the desired acidity. Sold with an acidity of 0.4 º (mild flavor) and 1 (strong taste)

OIL MARC

Is the oil obtained by dissolving bones and oil waste (through the use of chemical solvents) and a very small part of virgin oil.


This information is COURTESY OF
OIL OF THE TEMPLARS

templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com

FRANÇAIS

CLASSEMENT DE L'HUILE D'OLIVE

HUILE D'OLIVE VIERGE

Est obtenu par pressage des olives sans aucun traitement chimique et sans colorants ni conservateurs ajoutés.

Ceux-ci sont divisés en:

EXTRA VIERGE

Il s'agit de la catégorie la plus élevée des huiles vierges sans aucun défaut sensorielle et une acidité inférieure à 0,8 degrés


FINE VIERGE

Avec une acidité entre 0,8 et 2 degrés

COURANT

Avec une acidité de 3,3 degrés. Clairement défectueux. Ne convient pas pour la consommation et est destinée au raffinage

LAMPANTE

Très mauvais, son acidité est supérieure à 3,3 degrés, impropres à la consommation


HUILE D'OLIVE RAFFINÉE

Obtenu par raffinage procesod différentes (chimie) à partir d'huiles d'olive vierges. Organol'pticas qualités biologiques et sont beaucoup plus faibles que ceux de l'huile vierge.


HUILE D'OLIVE

Est obtenue par un croisement entre un petit pourcentage d'huile vierge qui donne l'arôme, la couleur et la saveur et un pourcentage élevé du pétrole raffiné. Merci à l'huile brute peut atteindre l'acidité souhaitée. Vendu avec une acidité de 0,4 º (saveur douce) et 1 (goût fort)

HUILE MARC

Est l'huile obtenue par dissolution des os et résidus d'huile (grâce à l'utilisation de solvants chimiques) et une très petite partie de l'huile vierge.


Cette information est une gracieuseté de
HUILE DES TEMPLIERS

templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com



GERMANY

EINSTUFUNG VON OLIVENÖL

OLIVENÖL

Wird durch Drücken Oliven ohne chemischen Prozess und ohne Zusatz von Farb-und Konservierungsstoffen erhalten.

Diese sind unterteilt in:

EXTRA VIRGIN

Es ist die höchste Kategorie der nativen Öle ohne sensorische Defekt und eine Acidität von weniger als 0,8 Grad


FINE VIRGIN

Mit der Säuregehalt zwischen 0,8 und 2 Grad

CURRENT

Mit einer Säure auf 3,3 Grad. Klar defekt. Nicht zum Verzehr geeignet und wird für die Raffination bestimmt

Lampantöl

Sehr schlecht, seine Säure 3,3 Grad überschreitet, nicht zum Verzehr geeignet


RAFFINIERTES OLIVENÖL

Erhalten durch verschiedene Raffination procesod (Chemie) aus nativem Olivenöl. Organol'pticas biologischen Eigenschaften und sind viel niedriger als die von nativem Olivenöl.


OLIVENÖL

Wird durch eine Kreuzung zwischen einem kleinen Prozentsatz von Olivenöl, das Aroma, Farbe und Geschmack und einen hohen Anteil an raffiniertem Öl verleiht erhalten. Dank dem Rohöl erreichen die gewünschte Säure. Verkauft mit einem Säuregehalt von 0,4 º (milder Geschmack) und 1 (starker Geschmack)

OIL MARC

Ist das Öl durch Auflösen Knochen und Altöl (durch die Verwendung von chemischen Lösungsmitteln) und einen sehr kleinen Teil der jungfräulichen Öl erhalten.


Diese Information ist Höflichkeit
OIL der Templer

templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com



RUSSIAN

Классификация оливкового масла

Оливковое масло

Получается, нажав оливки без каких-либо химических процессов и без добавления красителей и консервантов.

Они делятся на:

Extra Virgin

Это самая высокая категория девственница масла без сенсорных дефектов и кислотности менее 0,8 градуса


FINE VIRGIN

С кислотностью от 0,8 до 2 градусов

CURRENT

С кислотностью до 3,3 градуса. Ясно, что неисправен. Не подходит для потребления и предназначен для переработки

Lampante

Очень плохо, ее кислотность превышает 3,3 градуса, не пригодны для потребления


Рафинированное оливковое масло

Полученные с помощью различных procesod переработки (химия) из оливкового масла. Organol'pticas биологическим качествам и значительно ниже, чем у масла девственница.


Оливковое масло

Получается нечто среднее между небольшой процент девственной нефти, которая дает аромат, цвет и вкус и высокий процент рафинированное масло. Благодаря нефти может достигнуть желаемой кислотности. Продается с кислотностью от 0,4 º (мягкий вкус) и 1 (сильный вкус)

OIL MARC

Это масло, полученное путем растворения костей и отработанного масла (с помощью химических растворителей) и очень небольшую часть нефти девственница.


Эта информация любезно предоставлена
OIL тамплиеров

templarsoliveoil.blogspot.com
templarsoliveoil@gmail.com


HISTORIA


CATALÀ

Existeixen oliveres amb més de dos mil anys d'antiguitat. Ells van veure néixer Jesucrist.

L'olivera és un arbre vinculat estretament a les creences religioses en totes les seves facetes, fusta, fulles i fruits

Era l'arbre que acompanyava a la font d'aigua dels temples fenicis.

Era l'arbre que poblava els boscos sagrats del Herakleion gadità.

Amb les seves fulles es cenyia el front de Tuthankamon a Egipte.

Amb branques es cobrien a Esparta els cadàvers en els túmuls funeraris.

Amb escombres d'olivera s’ expulsaven els mals esperits i dimonis de les llars grecs


ESPAÑOL

Existen olivos con más de dos mil años de antiguedad. Ellos vieron nacer a Jesucristo.

El olivo es un arbol vinculado estrechamente a las creencias religiosas en todas sus facetas, madera, hojas y frutos

Era el árbol que acompañaba a la fuente de agua de los templos fenicios.

Era el árbol que poblaba los bosques sagrados del Herakleion gaditano.

Con sus hojas se ceñia la frente de Tuthankamon en Egipto.

Con ramas se cubrian en Esparta los cadaveres en los túmulos funerarios.

Con escobas de olivo se expulsaban los malos espiritus y demonios de los hogares griegos



INGLISH

There are olive trees with more than two thousand years old. They witnessed the birth of Jesus Christ.

The olive tree is closely linked to religious beliefs in all its facets, wood, leaves and fruits

It was the tree that came with the water source of Phoenician temples.

It was the tree that filled the sacred groves of Herakleion Cadiz.

With its leaves clung Tuthankamon forehead in Egypt.

With branches were covered in Sparta the bodies in burial mounds.

With olive brooms are expelling evil spirits and demons of Greek households



FRANCES


CONSEILS SUR FACEBOOK

Il ya des oliviers avec plus de deux mille ans. Ils ont assisté à la naissance de Jésus-Christ.

L'olivier est étroitement liée aux croyances religieuses dans toutes ses facettes, le bois, les feuilles et les fruits

Il était l'arbre qui est venu avec la source d'eau de temples phéniciens.

Il était l'arbre qui a rempli les bosquets sacrés d'Héraklion Cadix.

Avec ses feuilles s'accrochait front Tuthankamon en Egypte.

Avec des succursales ont été couverts à Sparte les corps dans les tertres funéraires.

Avec balais d'olive sont expulser les mauvais esprits et les démons de ménages grecs



ALEMAN


TIPPS FÜR FACEBOOK

Es gibt Olivenbäume mit mehr als 2000 Jahre alt. Sie erlebten die Geburt von Jesus Christus.

Der Olivenbaum ist eng mit religiösen Überzeugungen in all seinen Facetten, Holz, Blättern und Früchten verbunden

Es war der Baum, der mit dem Wasser Quelle des phönizischen Tempel kam.

Es war der Baum, der die heiligen Haine von Herakleion Cadiz gefüllt.

Mit seinen Blättern hingen Tuthankamon Stirn in Ägypten.

Mit Niederlassungen wurden in Sparta die Leichen in Grabhügel bedeckt.

Mit Olivenöl Besen vertreiben böse Geister und Dämonen der griechischen Haushalte

RUSSIAN

Посол Oliveres Existeixen месяца две тысячи anys d'antiguitat. Ells будет Показать на néixer ИИСУСА ХРИСТА.

L'Olivera является estretament дерева vinculat им в тотализаторов religioses creences facetes SEVES их кнутом, я fulles фруктов

L'Arbre acompanyava было то, что шрифт d'Aigua ДЕЛЬЗ fenicis храмов.

L'Arbre было то, что poblava ELS Ираклиона Gadite Boscos sagrats.

Посол fulles SEVES них перед Tuthankamon cenyia в Egipte.

Посол Branques является Спарта cobrien ELS ELS в túmuls Трупы funeraris.

Посол Escombres d'Оливера является expulsaven ELS я Mals esperits dimonis из них Llars Grecs


ESTA INFORMACIÓN ESTÀ PATROCINADA POR

ACEITE DE LOS TEMPLARIOS //  OLI DELS TEMPLERS  //  TEMPLARS OLIVE OIL

Templarsoliveoil.blogspot.com    templarsoliveoil@gmail.com



COMPOSICIÓN QUÍMICA Y SUS VIRTUDES

EFECTOS SALUTIFEROS



CATALÀ



L’oli d’oliva és molt eficaç per reduir i guarir les inflamacions produïdes per les picades d’insectes, com les de la vespa i l’abella.

ESPAÑOL

El aceite de oliva es muy eficaz para reducir y curar las inflamaciones producidas por las picaduras de insectos, como las de la avispa y la abeja.


ENGLISH

Olive oil is very effective in reducing inflammation and healing caused by insect bites, such as wasp and bee.


FRANÇOIS

L'huile d'olive est très efficace pour réduire l'inflammation et la cicatrisation causée par les piqûres d'insectes, tels que les guêpes et les abeilles.


GERMANY

Olivenöl ist sehr wirksam bei der Verringerung der Entzündung und Heilung durch Insektenstiche, wie Wespen und Bienen verursacht.


RUSSIAN

Оливковое масло является очень эффективным в снижении воспаления и заживления вызванных укусами насекомых, таких как осы и пчелы.


ESTOS CONSEJOS SÓN GENTILEZA DE

Aceite de los Templarios  //  Oli dels Templers  //  Templars Olive Oil

Templarsoliveoil.blogspot.com     templarsoliveoil@gmail.com
 

TIPOS DE OLIVOS Y ACEITUNAS

ZONAS OLIVARERAS

EMPRESAS VINCULADAS AL ACEITE

GASTRONOMIA DEL ACEITE

COSMÉTICA





L'ESPAI MACIÀ

En el mes d'abril de l'any 2011 es va inaugurar en el bell centre de la població de les Borges Blanques i en el antic edifici reformat conegut com ca la Palaueta, un Espai Temàtic i museístic en honor al que fou el President de la Generalitat de la Restauració Francesc Macià i Llussà. Macià era fill de Vilanova i la Geltrú però fou fill de borgencs, diputat per les Borges i sobre tot borgenc de cor.

Vista exterior de l'Espai Macià en la plaça de Ramon Arqués

Bust d'en Francesc Macià



L’ESPAI MACIÀ

L’Espai Macià fou un projecte de l’anterior govern, el presidit per Miquel Àngel Estradé. Fou un projecte que va venir molt subvencionat per totes les institucions i a més pel conegut Pla d’ocupació del president Zapatero. Podem dir que a la població li va costar molts pocs diners.

Francesc Macià i Llussà era vilanoví , però els seus pares eren borgencs i Macià fou sempre un borgenc. D’ací que quan una persona pregunta d’on ets, al contestar que de Borges Blanques sempre et contesta !el poble d’en Macià¡. Així si, els més grans, el jovent, ni idea.

Francesc Macià és una marca de les Borges Blanques, com l’oli. És el símbol de les Borges per tot el país . Recupera la Generalitat des del 1700 i és un home polièdric. Militar, monàrquic, carlí, aventurer i finalment catalanista. Renuncia a la seva faceta de Coronel i als 47 anys inicià una singladura nacionalista. En hi ha que el titllen d’il·luminat i altres d’idealista. Tenim que fer constar que en aquell context l’ideologia era molt important.

L’Espai consta de uns 550 metres de superfície dividida en quatre espais i quatre alçades.

En la Sala Inferior a nivell del carrer de l’Hospital tenim una sala polivalent utilitzada per conferències, tastos de vi i oli i bàsicament exposicions artístiques.

A partir del nivell de la Plaça Ramon Arqués tenim primer l’espai de Turisme Comarcal depenent del Consell Comarcal de les Garrigues on trobem tota mena d’informació turística i productes del país, destacant els olis i els Vins i els llibres i audiovisuals comarcals i d’en Macià.
Els espais superiors són temàtics de la figura del President amb una sala d’audiovisuals en el darrer estatge.

Aquest any 2013 ja podrem parlar de espai museístic ja que el nombre de peces originals excedeix del mínim reglamentari. Hem de destacar moltes cartes originals, notes i diversos estudis i plànols de la seva època d’enginyer militar aplicada a obres civils. Com el peritatge del dipòsit del Carrer de Sant Pere amb el seu sogre Agapito Lamarca i de l’any 1902 el traçat del carrer la Font per abastir de serveis els nombrosos magatzems d’oli de la vora de l’estació del ferrocarril.

L’Espai ha anat rebent donacions i fent una política possible d’adquisicions. No s’ha cenyit sols a la figura de Macià sinó que intenta assolir tota l’història local i també convertir-se en l’Arxiu Municipal.

S’han de destacar les donacions de llibres i plaques fotogràfiques de la família Manel Giné i Maria Sech i altres borgencs com la família de Pere Mies qui fou Conseller de Justícia de la Generalitat.

Una de les aportacions més interessants ha estat tots els Arxius de l’Orfeó Borgenc amb documents creuats entre moltes institucions de l’època i diferents compositors.

L’any 2011 (contant des de l’abril) van tenir 5.200 visites i l’any 2012, encara no contabilitzades són molt superiors degut a la novetat.

Una de les seves mancances és la falta de difusió, però si tenim en compte l’època de crisi també sabrem que la publicitat es cara. L’interés actual es potenciar les visites de Barcelona, Girona i Andorra.  Curiosament és de les Terres de Tarragona i d’Andorra d’on n’han vingut més. De Lleida molt poques i de les pròpies Borges encara menys. També s’han fet pacs amb altres museus com els Vilars d’Arbeca o el Parc Temàtic de l’Oli a les Borges Blanques.

L’any passat i degut a la crisi es van reduir els horaris de visita per a fer més sostenible la despesa, avui tenim tres empleats, dos depenent de l’Ajuntament i el tercer del Consell Comarcal de les Garrigues. Aquests empleats estan a hores convingudes.

Per l’any que ve, es preveuen tot una sèrie d’actuacions, tan temporals com permanents, entre aquestes les noves adquisicions de material original, la busqueda de donacions de particulars i la mostra permanent de totes les fotografies existents de Macià com a President de la Generalitat Catalana (1931 – 1933).

Els seus responsables són  
El regidor de cultura  Francesc Macià
Josep P. Segura
Núria Pijoan
Esther Rué

L’Espai Macià es avui el far de la cultura borgenca i des ‘aquesta publicació fem vots perquè aquesta marca serveixi per ajudar a posar les Borges Blanques al mapa català.


Sala Temàtica de Turisme de les Garrigues a càrrec del Consell Comarcal de les Garrigues.

Mostra dels millors olis de la comarca a la Sala de Turisme

Les Garrigues i l'oli

Un detall de les Sales museogràfiques en aquest cas la redacció del Cu-cut

Un repàs als molts viatges de Francesc Macià sobretot a l'Amèrica i entre ells Cuba on va naíxer la bandera estel.lada

Sala d'Exposicions Arts 25400 i polivalent

GASTRONOMIA COMARCAL

La cassola de tros


LA CASSOLA DE TROS

Aquest plat amb el pas del temps s’ha anat convertint en el més representatiu de les comarques el sud de Lleida. Hem de constatar que junt amb els cargols.

Els inicis de la cassola venen de la nit dels temps i és un menjar absolutament lligat a la pagesia. Aquest pagesos sempre tenien en una cabana o en qualsevol aixopluc guardats determinats ingredients amb bona conservació com cansalada, sal, arròs, sucre i sobre tot cargols en dejuni ja que una de les feines del pagès era recollir cargols, be per la pluja o be quan en trobava en mig de les seves labors camperoles. Sempre en tenia.

Junt amb altres veïns de tros, s’ajuntaven i cada un portava el que tenia. A més dels seus horts portaven verdures fresques com patates, tomates, pebrots, espinacs,.... També hi afegien algun ocell recentment caçat i fins hi tot, fa molts anys i en temps de fam, alguna granota.

Hem de dir que no hi ha dues cassoles iguals, les unes pel cuiner i les altres pels ingredients. Com diuen en castellà, “Cada maestrillo tiene su librillo”.

Avui l’hem fet a la Rostisseria “el Celler” de les Borges Blanques i la seva cuinera ha estat la Cristeta Gonzàlez. Anem a veure que hi ha posat

Ingredients

Ceba
Costella de porc
Cansalada aviada
Llonganissa fresca
Botifarra negra
Cargols
Espinacs
Patata
Brou de pollastre

Elaboració :

Es couen la costella. La cansalada i la llonganissa junt amb la seva i quan estan cuits es posen els cargols, la patata trossejada i el brou.

Es deixa coure lentament fins que es queda sense brou, llavors s’afegeixen els espinacs i la botifarra negra i a taula.

És típic a tot l’Urgell i part del Segrià i les Garrigues, fer concentracions i concursos al voltant d’aquest ancestral plat amb assistències molt nombroses tan de concursants com de públic.


Els ingredients de la cassola de tros


La cuinera Cristeta Gonzàlez a punt per la cassola


La cassola a punt de servir


A punt per menjar



en cap menjar excelent hi pot faltar l'Oli Verge Extra dels Templers / La Comandilla

templarsoliveoil.blogspot.com            templarsoliveoil@gmail.com



MOLT IMPORTANT

En compliment de la Llei 34/2002 de 11 de juliol, de serveis de la societat
de la informació i de comerç electrònic i Llei Orgànica 13-12-1999 de
Protecció de Dades, estem obligats a comunicar-li que la seva adreça de correu
electrònic figura en la nostra base de dades.
Si no voleu seguir rebent cap missatge informatiu de la nostra publicació, RESPONGUI o Reenvii aquest mateix missatge amb l'assumpte ESBORRAR CORREU. Gràcies.

Correu electrònic   parlemdelesborgesblanques@gmail.com

0 comentaris: